Anställda har inte fått lön

Näringsliv Artikeln publicerades

De anställda på Hälsoklubben i Knislinge har inte fått lön sedan i september. Företaget är nu försatt i konkurs.

Fyra anställda på Hälsoklubben Health to Hapiness AB i Knislinge är utan lön sedan september. De har innestående löner som totalt uppgår till flera hund-ra tusen kronor samtidigt som företaget saknar tillgångar.

Det var en av de anställda som begärde bolaget i konkurs och Kristianstads tingsrätt tog beslutet på tisdagen. Personalen hoppas nu få ut sin lön via den statliga lönegarantin.

– De har möjlighet att få ut sina pengar i den mån lönerna faller inom ramen för den statliga lönegarantin och det verkar de göra, säger Kenneth Strömbeck, som är konkursförvaltare. Hälsoklubben har ägnat sig åt att sälja kosttillskott, hälsopreparat och naturläkemedel. Företaget har haft ekonomiska bekymmer och förlorade sina sista tillgångar under hösten.

Bolaget hade skatteskulder på nästan 200 000 kronor och Kronofogden gjorde en utmätning av varulag-ret och inventarierna. Skulderna till leverantörerna är under 100 000 kronor och det är tveksamt om fordringsägarna får sina pengar.

– Det är oklart om det blir någon utdelning alls, säger Kenneth Strömbeck. Hälsoklubben Health to Hapiness AB i Knislinge ingår i en koncern där tidigare konkursbolag tillsammans har skulder på 28 miljoner kronor.

Kristianstadsbladet rapporterade i juli om koncernens ekonomi, som innehåller flera namnbyten och konkurser.

Den första konkursen i koncernen skedde i september 2009 då Redumax AB gick omkull. Det fortsatte därefter med Kuiseb AB, Vitaminshopen Nordic AB och andra konkurser. Grundaren, riskkapitalisten och it-miljonären Dennis Bergström, flyttade till USA och lämnade en konkursad koncern med miljonskulder och en privat skatteskuld på 890 000 kronor.

I Florida lanserade han i december 2009 ett nytt hälsokostföretag med hemsidan Health to Happiness som marknadsför bland annat The Swedish Diet. Anhöriga till Dennis Bergström har suttit i styrelserna för hans hälsokostföretag.

I Hälsoklubben i Knislinge i var två av hans bröder styrelseledamot och suppleant innan konkursen.

Hälsoklubbens hemsida upplyser besökarna om att företaget lagt ned. Hälsoklubbens bifirma i Knislinge, Biona Farmaceutical, har däremot fortfarande en aktiv hemsida.

Kristianstadsbladets ringde Biona Farmaceutical på torsdagen utan att få något svar.