Kraschen drabbar Vecto

Näringsliv Artikeln publicerades

Saabs nedläggning drabbar Vecto i Arkelstorp. Företaget har biltillverkaren och dess underleverantörer som uppdragsgivare men satsar nu på att nå andra industrigrenar.

När fordonsfabriken i Trollhättan stannar blir Vecto i Arkelstorp lidande.

– Vi har levererat produktionsutrustning för deras karossverkstad bland annat. Jag deltog i en offertgivning så sent som för ett par månader sedan och besökte dem men vi förlorade den ordern till en tysk konkurrent. Vi har inget pågående projekt mot Saab så vi påverkas inte i det korta perspektivet men där är väldigt många underleverantörer som jobbar både mot Volvo och Saab. De större utländska aktörerna Lear Corporation och IAC har varit väldigt stora kunder till oss, säger Lars Persson, som är vd på Vecto. Han befarar att de båda amerikanskägda underleverantörerna Lear och IAC kommer att flytta sina fabriker från Sverige när fordonsindustrin här krymper.

– Risken är att hela bilindustrin påverkas av detta. Det är mellan 3 000 och 4 000 personer som jobbar på Saab men jag skulle tro att det kanske är minst fyra gånger den siffran som kommer påverkas i förlängningen. Volymen är borta för gott. Innan har man ju trott att den skulle komma tillbaka men nu är den borta om det blir på det här sättet, säger Lars Persson. En stor del av Vectos verksamhet är inriktad mot fordonstillverkning. Tidigare i år fick företaget visserligen uppdraget att leverera en 600 meter lång automatiserad monteringslinje till Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve i Göteborg men utvecklingen i branschen oroar och Vecto satsar därför på att nå andra industrigrenar.

– Hela det här konjunkturläget som har rått det sista året är mycket oroande på många sätt. Senaste året omsatte vi 60 miljoner kronor och minst hälften låg på bilindustrin. Men det är också frågan hur framgångsrika vi är att utveckla de andra benen, säger Lars Persson.

Företaget har i år även fått ett uppdrag från butikskedjan Netto. Den senaste affären som företaget gjort är ett samarbetsavtal med logistikkoncernen Dematic.

– Vi vill gärna ha kvar bilindustrin men vi försöker utveckla fler ben att luta oss mot. Det har vi delvis lyckats med och nu är vi inte lika beroende av bilindustrin som vi varit tidigare, säger Lars Persson.

Avtalet med Dematic innebär ett samarbete om logistik och materialhantering på marknaderna i England, Irland, Belgien, Holland, Luxemburg, Danmark, Sverige, Norge, Estland, Lettland och Litauen. Dematic är en koncern som omsätter sju miljarder kronor och ägare är Triton.

Vecto är ett konsultbolag som levererar system inom logistik och materialhantering med inriktning på automatiska processer. Carlsberg, Coca Cola, Scania och ABB är några av uppdragsgivarna. Företaget har 20 anställda och ägare är Prospect AB.