Nordiska leenden på export

Näringsliv Artikeln publicerades

Grundarna bakom Implantix AB, som har kontor och tillverkning i Kristianstad, har nu etablerat sig på Island. På fredagen öppnade de en klinik i Reykjavík.

Implantix AB har elva anställda i lokalerna på Krinova i Kristianstad. Företaget tillverkar implantat till tandvården.

Grundarna har nu varit med om att starta bolaget Nordic Smile som på fredagen öppnade en tandläkarmottagning i Reykjavík. Implantaten som tillverkas i Kristianstad ska levereras till Island.

– Vi har valt Island eftersom landet ligger strategiskt med flyglinjer från Europa och Amerika. Island är exotiskt och många vill åka dit. Vi vänder oss till medelklassen som ska lockas att göra de här ingreppen hos oss i stället för i hemländerna eftersom vi är billigare, säger Jan G Nilsson, som arbetar på Implantix och är styrelseordförande i Nordic Smile. Företaget satsar på att ta emot 3 500 patienter per år. Målgruppen av kunder finns i USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

– Det här behovet är en global företeelse och medicinsk och dental turism ökar. En och en halv miljon amerikaner åker i väg varje år för att få behandling någon annanstans. Island är vår första utpost. Sedan vill vi öppna kliniker på fler platser i världen, säger Jan G Nilsson.

För att finansiera satsningen krävs mångmiljonbelopp.

– Vi har samlat i hop 600 000 kronor från vänner och bekanta som stöder idén. En engelsk fond ska investera tio miljoner kronor. Vi har inte sett pengarna än men våra leverantörer tror på oss, säger Jan G Nilsson. Huvudansvarig tandläkare i satsningen är Anders Lindberg.

– Det är dags att bygga en praktik där vi kan sänka kostnaderna. Vi vill exportera nordisk tandvård som ligger i framkant när det gäller munhygien, infektionsfrihet och hälsa, säger han.

Utvecklingschef på Implantix i Kristianstad, som ska leverera implantat, är Reza Kazemi.

– Vi är unika. Vi har tagit fram nya processer, metoder och arbetssätt som vi är ensamma om och det är där vi konkurrerar med andra. Reza Kazemi har tidigare jobbat inom plastindustrin. Han kom till Sverige som 23-åring från Iran 1985, läste in gymnasiet, började jobba på Nolato som verktygsmakare och studerade till ingen-jör. Efter åren på Nolato jobbade han på Semcon innan han började på Implantix.

– Vi är ett arbetslag på fem personer som tidigare jobbade på Nolato. I plastbranschen är det helt andra problem och vi tog med oss erfarenheterna därifrån. När vi började här var vår uppgift att se om grundarnas idé gick att förverkliga och rädda. Vi jobbade hårt och vi lyckades, säger Reza Kazemi.

Företaget ansöker om nya patent på metoderna att framställa implantat av titan.

– Vårt mål är att konkurrera med Kina. Vi vill behålla produktionen i Sverige och att jobben ska stanna i Kristianstad, säger Reza Kazemi.