Tobbe Rosén handlar för tiotals miljoner om dagen

Näringsliv Artikeln publicerades

Han tjänar bra på aktiehandel. Och snart lika mycket på sina böcker som lär ut hur man tjänar pengar både när börsen går upp och ner. Kristianstads­bladet har mött daytradern Tobbe Rosén.

ÅHUS. En bra dag kan Tobbe Rosén handla för några tiotals miljoner – och göra en orden­tlig vinst.

En dålig dag är det svårare att tyda börsen – och då tar han en promenad med hunden i stället.

– Det absolut viktigaste är att veta när man inte ska handla. Det finns inget som är så enkelt som att förlora pengar på aktiehandel, ­säger Tobbe Rosén.

  Han är i grunden elektro­ingenjör och har drivit ett stort antal företag. För några år sedan lade han ned dem och bestämde sig för att satsa på aktiehandel i stället.

  – Det höll på att gå åt helvete direkt. Jag hade en buffert kvar, men jag höll på att förlora allt jag ägde och hade. Det är den allra viktigaste lärdomen – handla bara med pengar som du har råd att förlora, förklarar Tobbe Rosén.

  Varenda minut är viktig

  Nu är livet annorlunda för Tobbe. Han håller på att göra villan i Åhus till året-runt-boende. Villan familjen haft i Sösdala har sålts och nu tänker Tobbe och hustrun Lena njuta av de sista ljuva åren i den sista villan innan havet i Åhus.

  – Det är en dröm att bo här. Jag sitter framför datorn och lyfter jag blicken ett par decimeter kan jag njuta av lugnet på stranden och havet, förklarar Tobbe Rosén.

  Men när Tobbe gör sina affärer hinner han inte njuta av utsikten. Många dag­ar hinner han inte ens äta lunch.

  – Det gäller att hänga med i svängarna, när man är daytrader kan varenda minut vara viktig, säger Tobbe Rosén.

  Hans arbetsdag börjar med att han stiger upp klockan 4.50. Därefter sitter han och arbetar med de asiatiska börserna till 8.40.

  Då blir det frukost och en kort runda med hund­en, medan Stockholmsbörs­en öppnar.

  – Den första kvarten är amatörernas tid. Det är omöjligt att veta var börs­en tar vägen, så då ligger jag lågt. Men kvart över nio, halv tio börjar jag handla om det ser intressant ut, förklarar Tobbe Rosén.

  Ny bok på gång

  Han håller på och handlar till 14.30, då han brukar pausa, eftersom amerikansk statistik presenteras då.

  – Det viktiga är inte statistiken utan hur marknad­en reagerar. Det är nästan omöjligt att förutse, så då handlar jag inte, berättar Tobbe Rosén.

  Sista timmen innan Stockholmsbörsen stänger handlar han igen och sedan är det lite sociala aktiviteter till de amerikanska börserna stänger klockan 21.30.

  – Det avgör mycket av vad som kommer att hända nästa dag, säger Tobbe Rosén.

  Han vill att fler engagerar sig i sin framtid och börjar handla med aktier.

  Men är det inte omöjligt att hänga med i allt som händer?

  – Jo, har man ett vanligt jobb kan man inte arbeta tio timmar med att analysera börser. Det är därför så många investerar i aktie- och räntefonder. Det är ett stort bedrägeri med bank­erna som enda vinnare.

  Mer än hälften av avkastningen går till bankerna och det måste vara bättre att behålla de pengarna själv.

  – Det behöver inte vara så komplicerat att handla med aktier. I princip kan man bara satsa på H&M-aktier och få betydligt mer än bankräntan. Bara utdelningen är ju fyra procent år efter år och aktiekurserna går alltid uppåt. Lägger man sen ner mer tid kan man satsa på fler företag. En normal svensk satsar 60 000 timmar av sitt liv på att tjäna ihop pengar genom att jobba och ofta inte en timme på att investera dem. Det är orimligt, tycker han.

  De senaste åren har han kommit ut med två böcker. ”Winning Trading” som handlar om hur man lyckas som daytrader och ”Vinnande aktieplaceringar” som berättar hur vanliga människor kan tjäna pengar på att köpa rätt aktier.

  – De är de bäst säljande i sin genre – rätt fantastiskt med tanke på att jag aldrig skrivit böcker tidigare. Nu har jag en ny bok på gång tillsammans med Mia Thörnblom. Hon ska berätta om självkänsla och jag om hur man kan tjäna pengar, berättar Tobbe ­Rosén.