Widtsköfle sågverk anställer 20 personer

Näringsliv Artikeln publicerades

Den 27 januari i år var ett tungt datum för de 23 anställda på AB Widtsköfle sågverk. Man ansökte om konkurs i tingsrätten och framtiden var oviss. I går kom så glädjebeskedet: Ata Timber AB köper sågverket och räknar med att anställa ett 20-tal personer.

KRISTIANSTAD. – Det ser oerhört positivt ut. Ata Timber är ett oerhört starkt och kompetent företag, säger Greger Jansson.

Han ägde sågverket före konkursen tillsammans med sin bror Kjell Jansson.

Tuff bransch

Så här sa Kjell Jansson till Kristianstadsbladet i januari om anledningen till konkursen:

– Det finns egentligen tre skäl. Råvarupriserna har under 2010 ökat med 26 procent, vilket med vår volym innebär ökade kostnader med 15 miljoner kronor. Sen har vi en svensk krona som har stärkts med ungefär 12 procent under året. Eftersom vi exporterar 95 procent av volymen till euroländer blir vi hårt drabbade. I vår försäljning innebär kronstärkningen ett tapp i storleksordningen 15 miljoner det också, sa Jansson då och fortsatte med följande resonemang:

– Till detta ska läggas våra försäljningspriser i utländsk valuta, som har sjunkit från fjärde till första kvartalet med cirka 2,5 miljoner kronor. Väger man ihop effekterna blir det ett tapp på 32,5 miljoner kronor. I en bransch där man totalt kanske arbetar med vinstmarginaler från tre till sex procent, finns det ingenstans att plocka in de här pengarna.

Varför skulle det gå bättre nu?

– Ja, du... jag vet inte. Det är ju fortfarande en tuff bransch. Men samtidigt kommer man nu inrikta sig på större timmer och därmed producera betydligt större mängder, säger Greger Jansson, som kommer att vara produktionschef på verket.

Glada miner

Hos den nya ägaren som sedan tidigare har sågverk i Åboda, Moheda, Eneryda samt Vaggeryd, ser man ­positivt på framtiden. Tillträdesdagen är satt till den 1 september.

– Vi vet inte omfattningen ännu, men vi kommer ju driva sågen vidare. Det passar också bra med ett sågverk för större timmer i den här trakten eftersom vi redan har en klentimmer­linje i Eneryda strax norr om Skåne. Det kommer röra sig om att behöva anställa ett 20-tal personer, säger Ata Timbers koncernchef Tage Andersson.

Detta är ett beslut som Greger Jansson välkomnar:

– Jag fick reda på det här i går (läs förrgår) och det var så klart glada miner. Ja, det känns oerhört glädjande att sågen kommer vara kvar och trygga anställningen för många. Det är en riktigt stark aktör som har köpt verket, säger Greger Jansson.