Sponsrat innehåll

ANNONS Skandia

Gick i pension tidigt - då började drömlivet

Jan och Ingegärd Olsson från Skåne lever drömmen som pensionärer. Nu berättar de om golfen, resorna, äventyren och hur de lyckats göra sin aktiva livsstil möjlig rent ekonomiskt.

– Plötsligt kunde vi göra vad vi ville, när vi ville.

Den här texten är producerad av Skandia. Den är inte skriven av tidningens journalister. 

70 är det nya 50. Många pensionärer har det bättre ställt än någonsin och har i dag hälsan och ekonomin att resa och göra saker som snarare påminner om hur man lever som ung, före jobb och familjeliv.

– Det är en enorm trygghet att ha en bra ekonomi. Utan det är det mycket som faller, säger Jan Olsson.

– Jag har alltid älskat sporter och utmaningar.

– Det är en fantastisk känsla både med bungyjump, fallskärmshoppning och skärmflygning. Man känner sig fri som en fågel. Det är ett underbart äventyr som tyvärr tar slut alldeles för fort. Men jag räknar med att hoppa igen och hoppas att jag får det som födelsedagspresent nästa gång jag fyller jämnt.

Äger sin tid. Tack vare god hälsa och ett långsiktigt sparande kan Jan och Ingegärd i dag leva sitt drömliv med allt från årliga golf-, vin- och äventyrsresor till körsång, middagar och långpromenader.

– Vi har ju vårt sociala liv i alla de här aktiviteterna, många goda vänner som är som vi, som håller på med lite allt möjligt, säger Ingegärd Olsson.

– Det är många pensionärer som på vinterhalvåret flyr Sverige och stannar borta länge i Spanien eller Portugal, men jag tycker det känns som att det skulle bli lite trist.

Jan berättar att den största skillnaden nu i jämfört med när han var yrkesverksam, är att han i dag äger sin tid.

– I dag är det golftiderna som styr, säger han.

Paret berättar att de tack vare långsiktigt sparande nu kan sätta guldkant på tillvaron som pensionärer.

– Vi behöver inte bekymra oss för ekonomin som läget är idag och det känns väldigt tryggt, säger Ingegärd.

– Jag hörde just på tv att de började dela ut de orange kuverten och att det är många unga som inte öppnar sina kuvert och inte vet vad det handlar om. Mitt råd till yngre människor i dag är att sätta sig in i vad det innebär och börja spara, för långsiktigt sparande lönar sig i längden. Tänk framåt att det kanske kommer väldigt många år efter pensionen då man också vill leva bra.

Viktigt med bollplank. Jan Olsson beskriver sig själv som en aktiv sparare. Men när det kommer till “försäkringsbiten”, som han själv uttrycker det, tar paret hjälp av sin rådgivare Håkan Persson.

– Vi har känt varandra i 15 år. Man måste ha ett bollplank. Det är väldigt viktigt att ha förtroende för rådgivaren, säger Jan.

Boka in din personliga rådgivning i Kristianstad här

– Jag måste ju kunna lita på att jag verkligen får goda råd, annars blir man ju osäker och tveksam.

Håkan Persson berättar att han träffar Jan och Ingegärd tre till fyra gånger om året. Deras möten brukar börja med skratt och lite allmänt prat, innan de går in på det rent ekonomiska.

– Det är viktigt med en relation till kunderna för att veta hur deras situation ser ut, inte bara deras ekonomiska situation utan även deras familjesituation. Om jag inte vet den, så känns det inte som att det är en riktigt bra helhetsbild som jag fått, säger Håkan Persson.

Förutom aktier och fonder har Jan och Ingegärd en stor del av sitt sparande i traditionell förvaltning. Under 2016 fördelades 13 miljarder kronor till kunderna i Skandias livbolag med hjälp av återbäringsräntan.

– Jag bestämde jag tidigt att jag skulle pensionera mig vid 60 och på grund av att vi då hade pensionsförsäkringarna så fanns möjligheten där, säger Jan Olsson och passar på att ge ett råd.

– Det gäller att börja spara tidigt, det behöver inte vara enorma belopp för att det ska vara en bra pott när det är dags att gå i pension.

Enkla val mitt i livet. Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet. Så dramatisk har hälsoutvecklingen varit.

– Det innebär samtidigt att behovet av en jämnare pension under en längre tid har ökat, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Ett vanligt misstag många gör är att titta på hur gamla släktingar från tidigare generationer blev och planerar utifrån det. Men när förutsättningarna för ett långt och aktivt liv förbättras är risken stor att pensionssparare plockar ut sina pengar för tidigt.

– Sedan går fem-tio år och kvar finns bara den allmänna pensionen och den är inte mycket att leva livet på. Jan och Ingegärd är ett bra exempel på att det med hjälp av några få enkla val i mitten av livet går att påverka hur vi lever som pensionärer.

Ett annat misstag många gör är enligt Mattias Munter att fråga sig ”hur mycket pengar kan jag få ut” snarare än ”hur mycket behöver jag för att kunna göra det jag vill”. Mattias Munter vill inspirera alla till att tänka långsiktigt och se möjligheterna med pensionen, snarare än riskerna.

– När sannolikheten för ett långt och aktivt liv ökar i den takt som vi nu ser så blir det allt viktigare att planera pensionsuttagen därefter.

Disclaimer: Eftersom den här artikeln handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.