Annons
Nyheter

En bra gryta är kockens bästa vän

Nyheter • Publicerad 28 maj 2007
Det finns en del att tänka på när man köper kastruller. För det första måste kärlen passa de egna spisplattorna. "Ta gärna mått på plattorna hemma i köket innan du köper en gryta", säger Berit Carlsson vid Energimyndighetens Testlab.bild: Ida Eklund/Scanpix
Det finns en del att tänka på när man köper kastruller. För det första måste kärlen passa de egna spisplattorna. "Ta gärna mått på plattorna hemma i köket innan du köper en gryta", säger Berit Carlsson vid Energimyndighetens Testlab.bild: Ida Eklund/ScanpixFoto: 
Rostfria kastruller är enkla att sköta men svåra att laga mat i. Bild: Peter Fredriksson
Rostfria kastruller är enkla att sköta men svåra att laga mat i. Bild: Peter FredrikssonFoto: 
Kastrullen bör ha samma mått som värmeplattan. Bild: Peter Fredriksson
Kastrullen bör ha samma mått som värmeplattan. Bild: Peter FredrikssonFoto: 
En plan botten är viktig annars tar det längre tid att värma maten. Bild: Peter Fredriksson
En plan botten är viktig annars tar det längre tid att värma maten. Bild: Peter FredrikssonFoto: 
En bra gryta underlättar matlagningen. Foto: Peter Fredriksson
En bra gryta underlättar matlagningen. Foto: Peter FredrikssonFoto: 

Intresset för matlagning har ökat under de senaste åren. En förklaring kan vara att det blivit trendigt att svänga ihop avancerade maträtter hemma i köket.

Samtidigt har utbudet av olika typer av köksredskap ökat markant. I dag finns det snart sagt en maskin för varje arbetsmoment. Men fortfarande är de klassiska redskapen de viktigaste.

Annons

– Bra kastruller är A och O, menar Berit Carlsson som tillägger att förr i tiden köpte man rejäla grytor i gjutjärn som gick i arv flera generationer innan de kasserades. I dag har kastruller blivit något av en slit- och slängvara.

Låga priser i kombination med dåliga material och undermålig kvalitet gör att många tvingas byta kastrullerna med jämna mellanrum.

Även om gjutjärnskärl har lång livslängd är det kokkärl i rostfritt stål som är den riktiga storsäljaren tillsammans med grytor med någon form av plastbeläggning, där teflon är den vanligaste.

Som konsument inte är lätt att välja bland det stora utbudet av märken och modeller, menar Berit Carlsson.

– Först och främst måste kastrullen passa den egna spisen. Ta gärna mått på plattorna hemma i köket innan du köper en gryta. Bäst är om kastrullen täcker plattan helt och hållet. Annars försvinner värmen vid sidorna, säger hon och tillägger att det även är viktigt att kastrullens botten är så plan som möjligt.

Tyvärr är det svårt att kontrollera detta i butiken eftersom materialet i kastrullen förändras när det blir varmt. Helst bör botten bukta in svagt när grytan är kall eftersom materialet utvidgar sig när den står på en varm platta.

Ju tunnare botten är desto lättare bränns maten vid på spisen. Om grytan bara innehåller rostfritt stål ökar risken eftersom stålet leder värmen dåligt. Botten bör vara minst tre millimeter tjock och då gärna uppbyggd i tre lager, till exempel aluminium i mitten och rostfritt stål överst och ytterst.

Berit Carlsson menar att aluminium är ett mycket bra material eftersom metallen leder värme och gör att maten inte bränns vid så lätt. Men under de senaste åren har den här typen av kärl försvunnit från marknaden. Det kan bero på kunderna skrämts av tidigare rapporter om att metallen kan fälla ut och hamna i maten.

– Riskerna visade sig dock vara försumbara, men kunderna valde ändå bort aluminiumkärlen, säger Berit Carlsson och tillägger att en annan nackdel med den gamla typen av aluminiumkastruller var att de inte passade bra på spisar med keramikhäll eftersom det lätt blev fula beläggningar på hällen.

– I dag finns det dock aluminiumkärl med plastbeläggning inuti som gör att man definitivt inte behöver vara orolig för att metallen löser ut sig i maten, inte ens när det gäller sura livsmedel.

Annons

Den främsta fördelen med plastbeläggning är att risken för att maten bränns vid minskar samtidigt som det går att minska fettmängden. Till nackdelarna hör att beläggningen efter en tid kan bli repig vilket gör att maten lätt bränner fast. Ett sätt att förlänga plastkärlens livstid är att använda mjuka redskap av trä eller plast.

– Beläggningen kan skadas om man sätter en tom gryta på en mycket varm platta. Det är viktigt att det finns något i grytan när den värms upp, säger Berit Carlsson och tillägger att de nya induktionshällarna ställer nya krav.

– Då krävs det krävs en magnetisk botten i kokkärlet för att det ska bli varmt. (TT Spektra)

Peter Fredriksson

Sköt dina kastruller på rätt sätt

Bra kokkärl kan hålla hela livet. Men det gäller att sköta och använda dem på rätt sätt.

Rostfria kastruller bör inte göras rent med skurmedel. Om det finns vita prickar i det går det att koka ur grytan med lite ättika, cirka en tesked per liter vatten. Därefter är det bara att diska grytan som vanligt.

I kärl som har någon form av beläggning är det bäst att använda redskap i nylon, plast eller trä. Metallredskap gör att ytan snabbt nöts ned. Även om beläggningen tål maskindisk brukar de flesta tillverkare rekommendera handdisk. Beläggningen är känslig för överhettning samt kallt vatten som spolas i ett varmt kärl.

Gjutjärnskärlen är känsliga för rost, vilket kan undvikas om de torkas rena med hushållspapper efter diskningen. Diskning ska aldrig ske i diskmaskin. Gjutjärnspannorna bör gnidas in med matolja med jämna mellanrum. (TT Spektra)

Peter Fredriksson

Annons

Så här sparar du energi vid spisen:

- Byt ut dina dåliga kastruller. En kastrull med ojämn botten drar 30 procent mer energi.

- Använd lock, det kan spara 70 procent av energin efter uppkoket.

- Använd en kastrull eller stekpanna som har lika stor eller något större botten jämfört med spisplattan.

- Ta tillvara eftervärmen genom att stänga av ugnen innan maten är helt klar.

- Sätt in maten i ugnen när du slår på den och vänta inte tills ugnen är helt uppvärmd. (gäller viss typ av mat).

Källa: Energimyndigheten

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons