New Articles

Gamla grannar på samma scen

New Articles Artikeln publicerades

TEATER. De var grannar när hon bara var en snorunge och han nybliven rockikon. Nu står de för första gången på samma scen när Jerry Williams liv och karriär blir teater. –  Han bodde i 7:an på ”prostis”, det visste varenda unge, säger Marika Lagercrantz.

”Prostis”, det var Prostvägen i Solna det, och Jerry Williams, eller Erik Fernström som han egentligen heter, var den tuffa killen på motorcykel med läderjacka och gitarr över axeln.
–  Han var känd redan då. Jag kan ju inte påstå att vi pratade med varandra, men åh vad jag och min kompis tittade efter den där motorcykeln, säger Marika Lagercrantz med ett brett leende.
Nästan 40 år senare står de på samma scen i musikalen Jerka, som berättar historien om en arbetarfamilj i Huvudsta i början av 60-talet och fram till idag. Marika Lagercrantz och Tomas Bolme spelar föräldrarna Dagny och Birger, medan Sara Sommerfeld och Ulf Larsson gör rollerna som deras barn Annika och Dennis. Jerry Williams spelar sig själv.
–  Den här pjäsen handlar om de drömmar som fanns då. 60-talet var fyllt av drömmar och framtidstro, säger Marika. Minns du dina egna drömmar från den tiden?
–  Att åka motorcykel med Jerry Williams tillhörde definitivt en av dem... Annars kan jag inte påstå att jag dagdrömde särskilt mycket. Som flicka vågade man inte det på den tiden. Man visste liksom vad som väntade. Hemmafru i Solna, eller möjligtvis jobba på sjukhuset eller Marabou, och det var ju inte direkt något att drömma om.
Showen innehåller en hel del rock"n"roll, men framförallt en mängd tidsbilder. Marika tror att många kommer att känna igen sig och kanske bli nostalgiska. I en av scenerna hamnar Birger som är sosse i bråk med en kollega på bygget som är kommunist. En diskussion som slutar med slagsmål.
–  Det visar hur hätsk stämning det var på 60-talet. Min tonårstid var fylld av sånt, folk bara vrålade hela tiden, ”jävla borgarunge”, berättar Marika som är dotter till författaren Olof Lagercrantz.
Marika Lagercrantz har gjort en del musikteater tidigare, men aldrig sjungit själv på scenen, och det ska hon göra nu.
–  Det känns svårt, jag är jättenervös för det, men just nu är jag mest orolig för hur jag ska hinna få på och av alla peruker och kläder. Jag spelar både mamman och dottern som vuxen, och det är stressigt.
Jerka har premiär på Göta Lejon i Stockholm den 20 september.
nyheter@kristianstadsbladet.se