New Articles

Mor och dotter öppnar ateljé med djuren i centrum

New Articles Artikeln publicerades

Hemma i Södra Åsum har Anna Jonasson sju minigrisar, fyra nordsvenskar, en ponny, sköldpaddor och akvariefiskar. Nu flyttar djuren in på Norregatan - i form av tavlor och skulpturer.

På hyllorna i den nya ateljén samsas Anna Jonassons konst med hennes mammas, Valeria Geduscheff-Törnbergs.

– Det är en gammal dröm, att vi skulle göra något tillsammans, berättar Anna Jonasson.

Valeria Geduscheff-Törnberg har haft keramikverkstad sedan 1971.

– Jag började min bana som målare, jag gick på Skånska Målarskolan, berättar hon. Men sedan tog keramiken över, och målningen blev en hobby.

Keramik och konst blev en del av Annas barndom, och hon tillbringade mycket tid i verkstaden. Snart utvecklade hon även ett starkt intresse för djur.
– Anna fick sin första häst när hon var 13, så då kom hästarna in i mitt liv också, berättar Valeria Geduscheff-Törnberg, som gärna låter djur av olika slag bli inspiration för skapandet.

Anna Jonasson har utbildat sig till arkeolog men att få fast jobb i den branschen har varit svårt. Ibland jobbar hon som historisk guide, och hon ger kurser och håller föredrag om historiska hantverk, barockridning, karolinertidens kavalleri och mycket annat. Medeltiden är ett specialintresse, och hon syr gärna egna dräkter.

– Jag tänkte sitta här i ateljén och ägna mig åt historiska dräkter och annat hantverk, samtidigt som jag håller lokalen öppen, förklarar hon.

På sikt hoppas hon att sambon Ralph Snell bidrar med sitt smideshantverk. Mor och dotter planerar också konstkurser och föredrag i ateljén, som slår upp portarna i morgon, onsdag. Namnet är Ateljé Koboldt - både efter färgen och den tyska tomtevarelsen med samma namn. Den håller öppet alla påskdagar och sedan alla vardagar mellan klockan tolv och sex.

– Så att jag hinner med djuren på förmiddagen, förklarar Anna Jonasson.