New Articles

Nu är eleverna på gång

New Articles Artikeln publicerades

Disponentvillan på Scanområdet har mot alla odds klarat sig från att jämnas med marken. Och istället väntar nu en riktig ansiktslyftning som ska utföras mycket varsamt. Scanvillan är nämligen K-märkt.

Eleverna från Hantverksgymnasiet har lektion när vi kommer.

– Vi pratar lite om byggeri och byggfusk, säger Bernd Budil, lärare och instruktör. Byggfusket har kommit på tapeten efter några tv-program som visats. Och det vi pratat om i dag är bland annat hur hårt en familj som råkar ut för detta kan drabbas. Ett hus är ofta den största investering man gör i livet och det vill jag att killarna ska tänka på.

Att renoveringsarbetet redan är i gång kan man inte missa. Och det pågår i alla rum samtidigt. Så det ser ut som kriget i huset.

– Och vilken dag som helst börjar vi utomhus också, säger Bernd Budil.

Gymnasiets tvåor tillbringar två dagar i veckan i Disponentvillan och treor-na tre dagar.

– Vi har ett avtal med kommunen att få jobba med detta i två år, säger Petra Möller, en av lärarna på skolan. Och eftersom det är svårt att få praktikplatser till eleverna, vilket utbildningen bygger på, är detta ett mycket bra alternativ. Och jag måste säga att det hänt en hel del här i huset sen vi startade.
På bottenvåningen står de nymålade smidda elementskydden och väntar på att monteras upp när allt annat är klart. Där står också de vackra spegeldörrarna som ska skrapas och målas .

Alexander Sjöberg och Victor Oderstad har fått till uppgift att såga till skydd som ska sättas i trappan över de gamla tapeterna som ska bevaras.

– Om jag ska vara ärlig så tycker jag att det är onödigt att bevara gammalt skit, säger han. Tapeterna som vi ska skydda är ju svinfula. Riv och byggt nytt istället.
Tapeterna, färgglada blommor, är inte omtyckta av några elever. Skitfula är det allmänna omdömet.

–De har inte det rätta sinnet ännu, säger Petra Möller. Men det kommer nog.

Christoffer Sjögren och Daniel Persson ska fixa taket i ett av rummen. På de längsgående sprickorna sätter de upp tunna gipsskivor och skär ut för de gamla stukaturerna.

– Ovanpå skarvarna lägger vi spackel och sedan tunn väv innan taket målas, berättar de.
– Egentligen är väl det mesta jobbet i huset måleriarbete, säger Bernd Budil men förarbetet måste alltid göras mycket noggrannt om det ska bli ett bra resultat därför är detta bra praktik för killarna.

En elektriker och en rörläggare går runt och kollar och diskuterar olika lösningar.

– De tjänsterna köper vi in, säger läraren. Det måste vara auktoriserat folk som gör de jobben. Tanken är att huset ska vara så gott som klart om två år och då kanske fungera som kontor eller liknande.

Det är Peter Thurell, vd på Österlenhem, som föreslagit samarbetet eftersom han vet vilka svårigheter det att skaffa praktikplatser till eleverna.