New Articles

Politiker prisar grön vård

New Articles Artikeln publicerades

Hästgården Humlamaden prisas nu för sin gröna vård och rehabilitering. Man har med enkla och naturliga medel fått folk på fötter igen. Ägaren Lis-Lott Andersson som arbetat i flera år med hästterapi är glad.

– Det känns underbart att politikerna börjar förstå, säger hon. Det är ett måste för att komma vidare, säger hon.

Det var Centerpartiet som delade ut sin guldklöver till Humlamaden.

– Den gröna vården kopplar ihop miljö och vård och har stor potential för framtiden, säger regionrådet Katarina Erlingson.

Humlamaden som ligger i skogen strax söder om Veberöd har tagit emot flera Skurupsbor som varit sjuka under lång tid.

Skurups vårdcentral drev ett projekt i samarbete med region Skåne och LRF som var framgångsrikt.

– Elva personer från Skurup som led av psykisk ohälsa var här på Humlamaden. De flesta av dem blev bättre, berättar Kerstin Jigmo från vårdcentralen i Skurup.

Hon tror mycket på den gröna vården som ett komplement till den traditionella vita vården. Vårdcentralen i Skurup har beslutat att fortsätta samarbetet med Humlamaden även i år

– Det är ett nytt sätt arbeta men med en urgammal kunskap, säger Kerstin Jigmo. Man har ju sedan länge vetat att naturen läker sjuka själar.

Humlamaden som ligger vacker i en skogsglänta har även tagit emot barn med olika diagnoser som ADHD och autism.

Sysslorna på gården har varit tydliga och rutinartade för både barn och vuxna. Man har varit utomhus mycket och i nära kontakt med hästar.

– Skog och naturupplevelser är precis lagom. Lätta att ta till sig och inte stressande, säger Lis-Lott Andersson. Vi har försökt locka fram drivkraften igen hos folk med hjälp av djur och natur.

Alnarp och region Skåne forskar nu på grön rehabilitering. Man vill ha ett större underlag för att kunna dra slutsatsen att grön vård är bra.