New Articles

Sammankomst i skuggan av terrordåden

Samtidigt som Jehovas vittnen inledde sitt möte sprängde Anders Behring Breivik regeringskvarteret i Oslo och avrättade ungdomar på Utöya. – Vi har förutsett det länge, säger Anders Nyberg, som är en av dem som organiserar Jehovas mötesveckor i Ovesholm.

New Articles
Marie Nilsson och Anna Faxborn delar på te och druvor. ”Det är andlig föda”, tycker Anna. Foto: Alexander Mahmoud
Foto:
Är trängseln i mötessalen för stor fungerar ett bagageutryme lika bra, tycker Bengt Ohlsson från Kristianstad. Foto: Alexander Mahmoud
Foto:
Mikey Odon och Vilmer Johansson är redo att ge sig ut och förkunna.
1400 förra helgen och 1000 personer den här. Anders Nyberg är mycket nöjd med uppslutningen på Jehovas möte i Ovesholm.Foto: Alexander Mahmoud
Foto:

OVESHOLM. Två veckor i rad samlas bortåt 1 000 Jehovas vittnen i Ovesholm. Förra helgen sattes till och med ett rekord med nästan 1400 besökare och i helgen kom 963 personer.

– Vi har besökare från Skåne, Blekinge och halva Småland, berättar Anders Nyberg.

Samtidigt som terrordåden i Oslo ägde rum höll de föreläsningar under titlar som ”Vi måste gå in i Guds kungarike genom många vedermödor” och ”Den fullständiga lösningen”.

– Vi är ju övertygade om att vi ser slutet av tiden. Det finns massor av tecken på att en ny tid är nära, då Jehova kommer att komma tillbaka till jorden, säger Anders Nyberg.

– Att Breivik kallas för kristen fundamentalist är ju absurt. Ingen som är sann kristen skulle kunna begå ett sådant här illdåd. I Jehovas vittnen tar vi avstånd från all typ av våld.

– Vi tackar Gud att det inte hände här, vi var ju också samlade många på ett och samma ställe. Men vi tror ju att det finns orsaker till att vi inte drabbas, förklarar Anders Nyberg.

När Kristianstadsbladet gästar mötet är det lunchtid och fullt med folk. Alla är påfallande välklädda och åldrarna är blandade. Många är unga och minst lika många är äldre.

– Våra riksmöten hålls i Strängnäs och mötena i Ovesholm är främst tänkta för äldre som inte har möjlighet att åka så långt, säger Anders Nyberg.

På mötena har många talare berättat om vittnenas visioner och framför allt barnen har varit intresserade av de dramatiseringar som gjorts av Jehovas vittnens budskap.

– De har varit så otroligt verkliga. Det var det absolut bästa, säger de välklädda unga vittnena Mikey Odon och Vilmer Johansson.

Dessutom döptes ett antal personer båda lördagarna, vilket är Jehovas vittnens traditionella dopdag. De satt på reserverade platser i gudstjänsten och följde strikt Jehovas Vittnens dopregler:

”Var och en bör ha med sig handduk och anständiga badkläder”.

Foto: Alexander Mahmoud