Annons
Nyheter

Diktaturens beundrare

Om vi inte använder oss av terror och avrättningar på stället kommer vi ingenstans. Det är bättre att hundra oskyldiga dödas än att en enda skyldig undkommer.” Ur ett tal av Lenin inför ordförandena i sovjeterna, 1918.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2014

Jan Guillou får i april Leninpriset. Det utdelas inte av Vladimir Putin – han håller sig för god för sådant – utan av det svenska Jan Myrdalsällskapet som ser Lenin som en förebild. Jan Guillou måste ha motsvarande beundran för Lenin eftersom han accepterar priset.

Ryska revolutionen kom i februari 1917; då störtades tsarens envälde. En regering under Kerenskij tog makten. I oktober kom kommunisterna, under ledning av Lenin. Via en statskupp tog de makten. Sedan startade mördandet.

Annons

Lenin organiserade diktaturen. Motståndare, faktiska och inbillade, fängslades och sköts. Alla företag nationaliserades. Till 1921 föll produktiviteten inom industrin med 70 procent, produktionen med 75. (Uppgifterna från den amerikanske ekonomen Richard Pipes, som ägnat ett helt forskarliv att studera Lenins statskupp och dess följder. Han ser Lenin som Hitlers och Mussolinis inspiratör.)

Lenin var inte så ömsint mot politiska motståndare. Bönderna, som vägrade lämna ifrån sig sin produktion, blev berövade all egendom och utsattes för svält. Den amerikanske historikern Rummel, som specialiserat sig på att studera folkmord, räknar Lenin som nummer fem på en lista av världens värsta mördare. Han tog livet av 4 017 000 personer. (Per Ahlmark har gått igenom Rummels statistik i sin bok ”Det öppna såret”.)

Hur Lenin genomförde statskuppen beskriver i detalj den engelske historikern Paul Johnson i sin bok ”Modern Times” (finns även i svensk översättning, Ratio). Den konstitutionerande församlingen röstade 5 januari 1918 mot bolsjevikerna med siffrorna 237–138. Dagen därpå upplöste Lenin församlingen och beordrade ut armerade vaktposter.

Leninpriset har tidigare gått till några andra Leninvänner, bland dem författaren Sven Lindqvist. I sin bok ”Utrota varenda jävel!” kritiserar han, som vanligt, endast västsidan, och förklarar Hitlers förintelse av judarna som en ekonomiskt motiverad operation – inspirerad av England. Ingen av dem som forskat om Förintelsen har funnit spår av sanning i detta påstående. Tvärtom – Förintelsen var – vid sidan av alla moraliska aspekter – ekonomiskt vansinne. Judarna var en stor del av Tysklands intellektuella elit; judarna utgör 2 promille av världens befolkning och har fått 33 procent av alla Nobelpris.

Jan Myrdal har hyllat en rad av världens diktatorer. Han har försvarat Pol Pot-regimens massmord, massakern på Himmelska fridens torg, Mao Tse-Tungs massmord.

Jan Guillou har mer än namnet gemensamt med prisets instiftare. Sverige har ett Leninpris – varför inte också ett Hitlerpris?

Om moral och anständighet bjuds ut på auktion kommer somliga att lämna in låga anbud.

Nils-Eric Sandberg är före detta ledarskribent i DN och publicist i filosofiska och ekonomiska ämnen.

Mattias Karlsson
Nils-Eric Sandberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons