80-åring firar med konsert

Nöje Artikeln publicerades

Ille Gustafsson tog initiativet. Det var 80 år sedan. 2008 är Kristianstads Orkesterförening still going strong och dess orkester, Christianstad Symfoniker, har en given plats i kulturlivet.

ººDet är en vital 80-åring som firar sin födelsedag. Så uttrycker föreningsordförande Peter Möller sig om Kristianstads orkesterförening/Christianstad Symfoniker.

Det var den 24 mars 1928 som musikdirektör Ille Gustafsson drog i gång föreningen. Ett par månader senare gjorde orkestern sin första konsert. Ille Gustafsson höll i dirigentpinnen och pianisten Erik Ljunggren var solist. På lördag arrangeras en jubileumskonsert för att fira bildandet för 80 år sedan. Även denna gång är huvudsolisten en pianist. Johan Hugosson, London, i Griegs pianokonsert i a-moll.

Medverkar gör också sångsolisterna Sebastian Duran och Josefine Holm-qvist med utdrag ur "Kristina från Duvemåla".

Stoltheten för föreningen och orkestern är tydlig.

- Som få städer i landet kan Kristianstad stoltsera med en "full symfoniorkester", alltså en fullstor orkester med alla instrument representerade. Detta är vi mycket glada och stolta över. Jag började mitt arbete här som dirigent 2001 och tycker vi utgör en väldigt livlig ensemble med mångfacetterat program, säger Patrik Dahlbom.

Ensemblem består av fritidsmusiker, musikstuderande, musiklärare och fri-lansmusiker. Sammanlagt 70 till 80 medlemmar. En blandning som är nödvändig. En orkester med enbart proffsmusiker skulle bli dyr att driva. Föreningen samarbetar med ett antal musikskolor. Något som tryggar återväxten.

- De ungdomar som har ett intresse för symfonisk musik har oss. För oss är det bra när det gäller återväxten, säger Peter Möller. Patrik Dahlbom berättar att orkestern under åren har haft mängder med olika samarbeten; internationella solister, dansare, körer och kändisar. Orkestern är inte rädd för att vara bredda och köra ett varierat program. Allt för att nå en bred publik.

- Detta är viktigt både pedagogiskt och musikaliskt, såväl för publiken som för oss själva. Orkestern består till stor del av slipade unga musiker och de är ständigt "på hugget" att prova nya utmaningar.

Patrik Dahlbom betecknar satsningen i Chronius-hallen med "Carmina Burana"som en höjdpunkt. Han nämner även samarbetet med Motettkören och Musikklasserna, balettprojektet "West Side Story" med ett antal föreställningar tillsammans med koreograf Rolf Hepp, C4 gymnasterna, Studio Dansglädje och Estetiska programmets sångare, barn- och ungdomssatsningen "Tillbaka till Vintergatan" ihop med skådespelaren Anders Linder och musikskolans barn/ungdomskörer.