Fartfylld fars bättre efter paus

Text: Jan Bäcklin
Publicerad 14 mars 2010 14.22 Uppdaterad 22 juni 2010 1.07
Större eller mindre text

Teater.
Det stundar dubbelbröllop. Förberedelser pågår i två, enligt traditionen könsmässigt separata, rum. Ja, förbereder sig gör väl framför allt Amanda (Annie Hultén) och Josefin (Johanna Johansson). Männen, Rune (Roland Klasson) och Mats (Mikael Svensson), har mest sjå med att samla ihop sina sönderfallande identiteter och vakna upp ur bakfylla och allmän förvirring.
Allehanda mer eller mindre faktiska lik i garderoben förser den tänkta lyckobägaren med en växande dos smolk och det ska till mycket dörrspring, förvecklingar och förväxlingar innan det hela slutar där det var tänkt. Fast på ett helt annat sätt än det var tänkt, vilket de avslutande filmsnuttarnas komiska höjdpunkter så förtjänstfullt belyser.

Sedan den underbara "I love you, you're perfect, now change" har gruppen bytt namn, textförfattare och kvinnliga skådespelare. En jämförelse är väl därmed inte rättvisande, men skulle tveklöst leda till att det hela känns som ett par kliv bakåt.

Svensson och Klasson, rävar med stor rutin i sammanhanget, får dock efterhand upp ångan rejält, särskilt efter paus. Klassons och Hulténs manus och den kollektiva regin banar i deras fall väg för ett antal fullträffar ifråga om farsartat komiska karaktärsteckningar och minst sagt dråplig fysisk gestaltning i allt besvärligare och mer invecklade situationer.

Hultén och Johansson är konsekventa och energifyllt säkra i de kvinnoroller de får mejsla fram, men dessa byggs av ett tämligen urvattnat textmaterial och har inte på långa vägar den fysiska krydda och farsartade fördjupning som förlänats de manliga motparterna.

Men på det hela taget och särskilt med tanke på alla fördelar med andra aktens genomgående – och i det här fallet ytterst avgörande – höga tempo, även i stillsamma partier, blir det ändå en föreställning som med lätthet rekommenderas alla att ta del av.

”Nånting lånat, nånting blått”

Av och med Rajm Tajm. Premiär 13 mars i Hedbergshuset, Vinslöv.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu