Audiard i klichéartat western-land

Nöje Artikeln publicerades
John C Reilly och Joaquin Phoenix spelar brödraparet Eli och Charlie Sisters i western-dramat ”The Sisters brothers”.
Foto: Triart
John C Reilly och Joaquin Phoenix spelar brödraparet Eli och Charlie Sisters i western-dramat ”The Sisters brothers”.

Om en regissör av Jacques Audiards kaliber tar sig an en sådan sliten genre som western, då förväntar man sig något spektakulärt. Detta är tyvärr motsatsen.

I Oregon 1851 var mörkret påtagligt. På många nivåer, men framför allt rent praktiskt. När bröderna Sisters smyger sig in i ett obevakat hus har de svårt att urskilja vem som är vem, så för säkerhets skull skjuter de alla. Det blodiga uppdraget blir slutfört, men de inser att de nog "gjorde bort sig".

Snart är bröderna Eli (John C Reilly) och Charlie (Joaquin Phoenix) dock ute på ett nytt uppdrag. Joaquin Phoenix spelar en generisk variant av den alkoholiserade psykopatpersona som han har slipat fram genom åren. John C Reillys lågmält humoristiska porträtt av den "snälle" brorsan blir filmens naturliga nav. Han sniffar intresserat över en rysk gryta: "dill?", testar nymodigheten tandborste, drömmer om kärleken och sväljer märkligt nog en spindel i sömnen.

I övrigt rör sig bröderna i klichéartat western-land, tänk skjutglada saloon-fyllbultar och korthuggna dialoger (Eli försöker ha lite djupsnack men eftersom Charlie mestadels är packad eller avsvimmad så går det sådär). Dyker det händelsevis upp en kvinna i handlingen är hon såklart prostituerad.

I filmen finns även en annan mansduo, spelade av Riz Ahmed och Jake Gyllenhaal, som är på väg mot guldrushens San Fransisco. Den ene har kommit på en klurig formel som separerar guld från annan metall i vatten och den andra är inledningsvis på jakt efter honom, i team med Sisters-bröderna. I mötet mellan de fyra männen märks det äntligen att Audiard har en ambition att göra något lite annorlunda av den här genren. Men det blir liksom inget av med något. Tre av fyra män förblir skissartade och tja, premissen att även onda människor kan ha goda sidor samt att det är destruktivt att bygga ett samhälle på girighet är väl inte direkt omskakande.

Jacques Audiard har gjort riktigt bra filmer, som "En profet" (2009), "Rust and bone" (2012) och "Dheepan" (2015), som alla är känslomässigt fängslande och originella. Med "The Sisters brothers" kommer han inte i närheten av något lika spännande.

Film

The Sisters brothers

Genre: Westerndrama

I rollerna: John C Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal med flera

Regi: Jacques Audiard

Speltid: 2 timmar 2 minuter

Åldersgräns: 15 år

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.