Äventyret är över för Möller

Nöje Artikeln publicerades

Besviken? "Nej, jag brydde mig inte så mycket att jag åkte ur. Jag är bara jävligt glad över att ha varit med". Jonathan Möller, från Vinslöv, lämnade i lördags SVT:s serie Riket.

Jonathan Möller tillhörde de rika i SVT:s dokusåpa Riket, som sedan några veckor sänds på lördagskvällarna. Efter att ha blivit avslöjad med att smuggla mat till de fattiga hamnade Möller i problem och efter att ha förlorat en avgörande duell var äventyret över för Vinslövssonen och skådespelaren, numera Luleåbon och sociologistudenten.

Dagen efter avsnittet konstaterar Jonathan Möller på telefon att det finns flera slutsatser att dra av Riket. En är att det har varit ett roligt äventyr, en annan att det varit mindre roligt att bli tv-kändis, en tredje att kvällspressen, nej, vi återkommer till det.

– Jag är oerhört glad över att jag varit med, säger Jonathan Möller. Licensbetalarna har betalat ett gigantiskt äventyr – 30 miljoner har det kostat – med världens häftigaste tävlingar. Att bo i en borg och ha på sig medeltida kläder, dessutom fick jag runt fyratusen för det. Du borde också vara med. Riket-vistelsen varade i ett par sommarveckor för Möller, "hemskt ibland, krävande mentalt, men inte fysiskt eftersom jag tillhörd de rika". Och vistelsen i en svartvit värld med en tydlig skiljelinje mellan de som har och de som inte har kom, som Jonathan Möller säger, "väldigt nära".

På SVT:s chatt efter lördagsavsnittet fick Möller frågan om varför han bröt mot reglerna och gav mat till de fattiga. "Varför ger folk inte mat till dom fattiga", blev svaret.

Men det lönade sig inte att vara snäll?

– Det gjorde det väl.

Du åkte ju ut?

– Det gjorde mig inget. Men dom hade klippt det snyggt, så att det såg ut som det enda jag ville var att vinna.

Tävlar man inte för att vinna?

– Det hade varit behövligt med vinstpengarna. Annars brydde jag mig inte så mycket.

Riket har ersatt Robinson som SVT:s stora lördagsunderhållning, men hittills har publiksiffrorna inte varit i närheten. Jonathan Möller tror att Riket som dokusåpa inte intresserar dokusåpornas unga huvudgrupper, samtidigt som kvällstidningarnas inställning har påverkat tittarna.

– Så som jag ser det är Riket den bästa dokusåpan, men den vänder sig inte till det klientel som ser mest på dokusåpor. Sedan innehåller den inte mycket naket eller kärlek, inte många intriger, inga slagsmål eller fylla, mer vackra naturbilder och mysig musik. Och då skriver inte kvällspressen. Eller så skriver de ner den.

Kvällspressen? Efter sin Riket-medverkan har Jonathan Möller sin åsikt klar.

– Det kvittar vad de frågar och vad du svarar, de gör vad som helst för en rubrik. Kvällspressen har en så oerhört låg journalistik att jag inte fattar vad folk ser hos dem.

Ändrar sig serien efterhand för att få mer rubriker?

– Det blir inte mer naket, men det blir mer äkta medeltidstyranneri och värre intriger, nej, kanske inte värre, men... det blir mer dynamiskt.

Kommer du att fortsätta följa Riket i tv?

– Åtminstone repriserna. Det är ju inte alltid jag är hemma klockan åtta på lördagskvällarna.

Inga andra planer efter Riket, som att blanda drinkar eller så?

– Nej, och jag tror inte jag kan dra nytta av min medverkan, snarare tvärtom.

Hur då?

– Kan du tänka dig att det är en merit för en skådespelare att ha varit med i en dokusåpa? Nej, men det har jag vetat hela tiden. Och jag står mitt kast. Det har varit ett stort äventyr.Sune Johannesson

sune.johannesson@kristianstadsbladet.se