Blå Malmöfilm på Buff

Nöje Artikeln publicerades

Vuxna är barnsliga, barn är kloka och ser det oväntade i tillvaron. Så är det ofta i verkligheten och minst lika ofta i filmerna på årets BUFF, Barn-och ungdomsfilmfestivalen i Malmö som pågår 12-17 mars, Sveriges enda nationella barn-och ungdomsfilmfestival.
Invigningsfilmen, Klatretösen, dansk film som förut bara visats på barnfilmfestivalen i Berlin i februari, har setts av 220000 danskar i Köpenhamn (på sju veckor) och är regissören Hans Fabian Wullenwebers debutfilm. I fokus står den tolvåriga Ida, vars pappa plötsligt blir akut sjuk. Han kommer att dö inom kort om han inte får en dyr operation utomlands. Den kostar 1,5 miljon danska kronor som mamma i familjen förstås inte har. Alltså planerar Ida en smart bankkupp tillsammans med två jämnåriga killar - men det är hon som är chefen och finner på de mest lysande idéerna.
Denna Jules och Jim för tolvåringar är en rolig, smart film som visar ännu en gång att i dansk barnfilm finns ofta de tuffaste tjejerna, skildrade på ett intelligent och kul sätt. Jag minns med glädje till exempel Sally´s Business där en liknande tuff tjej drämmer en lång salamikorv i huvudet på en skurk, återigen dansk film där flickor tar plats.

Ytterligare en klok liten tolvåring, pojken Pablo, finns det i spanska El Bola/The Pellet, som växer upp en trasig familj där pappa bara bråkar och slår sin son för minsta lilla förseelse. Ingen fattar riktigt någonting förrän en ny kille kommer till Pablos klass och blir hans bästa vän. Till hans familj kommer Pablo gärna, eftersom där finns det kärlek mellan föräldrar och barn, på lika villkor. El Bola i regi av Achero Manas är en smärtsam film och en av de starkaste i BUFF: s tävlan i år, och har redan vunnit det europeiska filmpriset Felix i december -01.

En cool farsa finns det i Klatretösen, och ännu en i El Bola, som dessutom har tatuering som yrke- bästa vännens pappa, alltså. En tatuering har även den ”blådåre”, Lasse, MFF-supporter i nya filmen Vägen tillbaka - blådårar 2 som BUFF fick sätta in i stället för en av de filmer som inte dök upp på festivalen.
Blådårar 2 är en perfekt film på BUFF, dokumentär om Malmös stolthet, MFF, som dessvärre åker ner i Superettan för första gången på 64 år. Vägen tillbaka – blådårar 2 handlar om just detta, att komma tillbaka, både fotbollslaget och supporten Lasse, som blivit arbetslös sedan första filmen kom, 1998. Det är också han, som skall komma tillbaka in i arbetslivet, och in på Malmö Stadion där han åkt ut.

Även den nittonårige Zlatan Ibrahimovic, ”superettans superdiva” som en sportjournalist kallar honom, kommer tillbaka, och filmen ger ett roligt, sympatiskt porträtt av denne musikaliske fotbollsstjärna. Född i Malmö, uppvuxen mer i Holma än i Rosengård (säger proffsen utanför bion), talar genuin skånska. Som alla andra i filmen.
Det gör att filmen kommer att vara textad på rikssvenska när den visas utanför Skåne, säger en av de tre regissörerna, Magnus Gertten, som tillsammans med Fredrik Gertten och Stefan Berg gjort Blådårar 2.
Filmen har biopremiär i sju kopior nästa fredag, varav fem i Skåne, bland annat Osby.