Buskis med solsting på Vallarna

Nöje Artikeln publicerades

Förra året var det "Hemsöborna" i buskistappning som drog storpublik till Vallarna i Falkenberg. I år kommer en något lättsammare solstingshistoria där brevbäraren Dag-Otto är tillbaka på scenen.

För åtta år sedan regnade föreställningen "En plats i solen" bort på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg och publiken uteblev. Nu har Krister Classon från "Stefan & Krister" ombearbetat manuset tillsammans med sonen Lars och resultatet har blivit "Solsting och snésprång".

– Det är en väldigt skojig originalhistoria så vi ville ge den en chans till, säger Krister Classon. Den här gången är året 1961. Sågverksarbetaren Reuben söker lyckan genom att köpa ett hotell på soliga Mallorca för familjens semesterkassa. Men saker och ting blir inte som han tänkt sig. Hotellet är lika nedgånget som ställets kypare och Reuben trasslar in sig lögner och förväxlingar.

– Det blir buskis på både längden och bredden. Vi gjorde "Hemsöborna" i somras vilket också var buskis, men det här är betydligt lättare underhållning, säger producenten Janne Andersson.

Tillbaka på scenen är publikfavoriten Dag-Otto som är bekant från övriga föreställningar genom åren. Dag-Otto är en velig brevbärare som delar ut bybornas post. Karaktären som nu fått ett större utrymme spelas av Jojje Jönsson som varit med i alla de elva tidigare uppsättningarna på Vallarna.

– Han är en av mina favoritgubbar. Han har ett orörligt intellekt, blir lätt distraherad och tycker väldigt bra om sig själv, säger han. Krister Classon har själv regisserat de flesta av föreställningarna men den här gången har de tagit hjälp av Ulf Dohlsten.

– Det blir mer olikt än de tidigare åren. Den här föreställningen ska inte kännas som de övriga och det är ett steg i det, säger Krister Classon.

Skådespelarna Mikael Riesebeck, Jeanette Capocci, Jan Holmquist, Anna Carlsson och Stefan Gerhardsson har tidigare varit med på Valla. Ny på scenen är Ing-Marie Carlsson, känd som Mimmi i Tv-serien "Tre kronor" . (TT Spektra)

Emma Ågrahn

noje@kristianstadsbladet.se

Solsting och snésprång

Var: Vallarnas riksteater, Falkenberg

Vad: Buskis

När: Premiär 29 juni

Medverkande: Ing-Marie Carlsson, Mikael Riesebeck, Jeanette Capocci, Jan Holmquist, Anna Carlsson, Stefan Gerhardsson

Övrigt: Förra årets "Hemsöborna" sågs av sammanlagt 54000 människor. Cirka 700 000 har sammanlagt sett föreställningarna som hållit till på somrarna sedan tolv år tillbaka.