Cardigans svänger tillbaka

Nöje Artikeln publicerades

Efter en utländsk sejour och samarbeten med Franz Ferdinand och New Order är producenten Tore Johansson tillbaka där allt började. The Cardigans i studion. "De är mer utåtriktade än på förra skivan. Mer pop och hitigt."

Tore Johansson hoppar upp för den gulmålade trappan till Gula studion i Malmö, som ligger bara några långa stenkast från Tambourine-studion där allt började en gång.

Nu visar han in i studion där Cardigans jobbar med en av låtarna till det nya albumet. Det är i högsta grad vardag, för en grupp på den här nivån får gott om tid i studion.

– Vi började i höstas och är inte klara förrän till sommaren. Klockan 9-18 på vardagar två veckor åt gången och sen en veckas ledigt. Det är ett väldigt vuxet schema. Låter inte så glamoröst eller spännande, men det lovar Tore Johansson däremot att resultatet kommer att göra. Cardigans förra album Long gone before daylight som lät amerikansk countryrock, blev en stor framgång i Sverige men floppade utomlands. Nu låter det som om Cardigans pendel åter svänger tillbaka till den pop som gjorde bandet stort internationellt.

– Det blir mer radiolåtar med poppig produktion. Vi blandar pop och country och lite nytt och just nu känns det som att det blir så jävla coolt att vi kommer att chocka världen, säger Tore Johansson och skrattar.

Han var med om att föda popfenomenet Cardigans, men producerade inte senaste albumet. Nu är han tillbaka och verkar extremt nöjd med både musik och inställningen hos bandet.

– Nyckelordet för oss nu är "skandalöst"!

För fyra år sedan hade annars Tore Johansson tröttnat på producentlivet och flyttade till England för en karriär som låtskrivare. Några låtar åt Mel C var det närmaste han kom, men väl hemma igen har han inte helt gett upp tanken.

– Nu spelar jag in en skiva med min flickvän i hobbyprojektet Gospels. Vi skrev även till hennes grupp Kira and the Kindred Spirits senaste album This is not an exit som fått bra kritik i Danmark.

Men det är trots allt som demonproducent Tore Johansson är ett världsnamn. Han var mannen bakom soundet för fjolårets skotska popexport Franz Ferdinand som spelades in i Gula studion. På deras nya platta byts dock Tore Johansson ut mot ett annat känt namn: Brian Eno.

– Det är väl ok, skrattar han. Men allvarligt talat är det andra band jag jobbat med jag trott mer på än Franz Ferdinand.

Bland annat nämner han amerikanska Ok Go och engelska Spitfire. Men roligast var ändå arbetet med australiensiska Bumblebees, en kille som loopade lustiga ljud medan systern rappade.

– Det är såna projekt man lever för. Där musiken är helt öppen och allt kan hända. Desto jobbigare verkar tiden i Peter Gabriels studio i Bristol ha varit, då Tore Johansson kallades in för att producera en låt till New Orders kommande album.

– Det är så inkörda och etablerade. Därför är det också roligare att jobba med yngre artister.

Det låter inte som om han har alltför stora förhoppningar för låten – med arbetstiteln Sugarcane – som han inte ens vet om den platsar på New Orders nya album.

– De är hårda och märkliga, riktigt tuff engelsk arbetsklass. Vi har inte så mycket gemensamt. Jag har sällan känt mig så svensk som då, säger Tore Johansson. (TT Spektra)

Johan Malmberg