Cherrie: "Vi får läka tillsammans"

Musik Artikeln publicerades
Cherrie är tillbaka med ett nytt album, den här gången vill hon förmedla en ljusare känsla.
Foto: Jessica Gow/TT
Cherrie är tillbaka med ett nytt album, den här gången vill hon förmedla en ljusare känsla.

Inspirerad av en somalisk härskarinna släpper Cherrie ny musik – den här gången i en mer hoppfull ton. ”Jag har blivit starkare, både som kvinna och artist”, berättar hon.

Sherihan "Cherrie" Hersi slog igenom 2015 med singeln "Tabanja" och därefter kom albumet "Sherihan". Speciellt med det var att hon lyfte frågor om våld och skjutningar i sin hemort Rinkeby utifrån kvinnornas synvinkel.

Nu släpps den andra fullängdaren i ordningen, "Araweelo".

– Jag skulle säga att det här albumet har ett ljusare perspektiv. Jag har gått från att göra mörka ljudbilder med en melankolisk känsla till att gå in på mer euforiska ackord och nostalgiska känslor, saker som känns lite bättre, berättar Cherrie.

Hon riktar sig fortfarande till människor omkring henne som ser henne som en förebild.

– Det här är nästa steg i processen, att vi får läka tillsammans, helas tillsammans. Det känns som att man går igenom en rehabilitering, säger r'n'b-sångerskan.

Titeln på albumet och titelspåret, "Araweelo", kommer från en uråldrig somalisk härskarinna – ett namn Cherrie även valt till sitt eget skivbolag.

– När vi var småbarn brukade man berätta om henne som läskig, men jag tyckte alltid att hon var inspirerande. Efteråt har jag insett att hon var en beskyddare för sitt folk, men också att den här feminina energin är det som behövs för att den här världen ska hållas balanserad. Sedan gjorde hon lite sjuka grejer också, hon brukade typ kastrera män, säger Cherrie, men menar att Araweelo på det stora hela är en förebild.

Det första spåret på skivan, "Kärt barn", skrev Cherrie tillsammans med Ozzy och Guleed efter att hennes pappa hade gått bort. Både Ozzy och Guleed har erfarenhet av att förlora en förälder, och efter en natt i studion hade de en bra grund.

– Vi alla tog våra egna hörnor i rummet, skrev klart våra delar och gick in efter varandra och bara körde, och det synkade så mäktigt. Jag tror att det var för att alla tre kände igen oss i det, säger hon.

Med sin musik vill Cherrie inspirera andra. ”Jag tror att man egentligen bara kan vara genuint lycklig om man gör någonting för andra”, säger hon.
Foto: Jessica Gow/TT
Med sin musik vill Cherrie inspirera andra. ”Jag tror att man egentligen bara kan vara genuint lycklig om man gör någonting för andra”, säger hon.

Efter att hennes låt "163 för evigt" blev viral 2017 – och uppmärksammades av Rihanna – har Cherrie märkt av ett ökat intresse utomlands. Hon är precis hemkommen från Kina och har tidigare turnerat i USA, där hon upplevde att hon förde en liknande kamp som många amerikaner.

På vilket sätt?

– Att vara en rasifierad person i Sverige, att komma från en plats där möjligheterna inte ser likadana ut. Det ser sämre ut för oss än resten av landet. I och med att jag gör personlig och känslomässig musik har jag märkt av att även om de inte förstår språket utomlands känner de vad jag sjunger ändå.

Trots att livet nu innebär både stress och långa resor långt hemifrån, vill hon inte komma bort från sitt ursprung.

– Jag insåg tidigt att om jag inte vill tappa mig själv måste jag hålla hårt i det som har tagit mig hit, vilket är vänner, familj, Rinkeby – att jag inte får sluta prata om sånt här.

Fakta

Cherrie

Sherihan "Cherrie" Hersi föddes i Norge efter att hennes föräldrar flytt Somalia 1990. Ett par månader senare flyttade familjen till Finland där de blev kvar till 2000 då föräldrarna separerade och Cherrie flyttade till Sverige med sin mamma.

Drömde om att bli författare men halkade in på musiken tack vare gästspel på bland annat Abidaz låt "En dag".

Solodebuterade 2014 med "Intro" och fick en stor hit med "Tabanja" – något som resulterade i att hon nominerades till Grammisgalan i kategorierna årets nykomling och årets musikvideo. 2016 kom albumet "Sherian".

Under våren 2018 visades serien "Cherrie – ut ur mörkret" på SVT där Cherrie riktade ljuset mot alla som dött i skjutningar runt om i Stockholmsområdet de senare åren.

Nu är hon aktuell med albumet "Araweelo" som hon släpper på det egna skivbolaget med samma namn.

Visa mer...