Den ekologiska festivalen

Nöje Artikeln publicerades

Det var tänkt som en engångsgrej. Men förra årets Mossagårdsfestival gav mersmak . I kväll börjar den andra upplagan av den ekologiska och barnvänliga festivalen.

Ponnyridning, minizoo, en labyrint genom ett fält av industrihampa, en trollmor som berättar sagor, en trädfé som man kan hälsa på i ett litet hus, hästbingo, yxkastning, jätteluffarschack, ekologisk grafittimålning, spa.

Programmet till Mossagårdsfestivalen i Veberöd ser inte riktigt ut som festivalprogram brukar göra. Precis som när det gäller driften av själva Mossagården finns det en stark ekologisk prägel över festivalen. Men också en ambition att skapa programpunkter som kan tilltala både gammal och väldigt ung. Festivalgeneralen Ebba-Maria Olson, eller festivalprinsessan som hon själv säger, förklarar.

– Det är ju barnen som är vår framtid. Och om man kan lära barnen saker nu, så kan det goda saker i framtiden.

Långsiktigt planerande alltså. Och det är något som också gensomsyrar arbetet med festivalen. Förra året var tänkt som engånggrej, för att fira att gårdens lyckade satsning på prenumerationslådor med ekologiska grönsaker fyllt tio år. Men gensvaret blev så pass positivt att arrangörerna nu tar sikte på en årligen återkommande festival, trots att den rent ekonomiska biten inte gick riktigt ihop förra året.

– Första året var ju syftet att fira att företaget gått bra. Då fanns det inga ambitioner att det skulle gå med jättevinst. Så om man räknar hur bra det gått i fråga om ekonomi så får vi väl börja räkna från det här året. Och vi har fortfarande inget jättestort vinstintresse. Men ska vi köra det här varje år så måste det ju gå ihop, säger Ebba-Maria.

I år hoppas hon på ett par tusen besökare.

– Vi behöver 1500 besökare, men hoppas på 2 000 eller mer.

Och även om det finns mycket barnvänliga aktiviteter på festivalen så är Mossagårdsfestivalen också en musikfestival. under helgen kommer bland andra Py Bäckman, Pugh Rogefeldt, Bob Hansson, Nicolai Dunger, Emil Jensen, Nilla Nielsen, Östblocket och Babian att uppträda.

– Vad som är både bra och svårt med festivalen är att vi inte har någon tydlig musikalisk nischning. vår nisch är den ekologiska nischen. På musiken, däremot, har vi en väldig bredd. Och jag är väldigt nöjd med programmet. Men jag tror samtidigt att det kan ta några år för oss att jobba in oss som musikfestival, säger Ebba-Maria.

Själv är Ebba-Maria inte bara festivalgeneral. Hon äger och driver också Mossagården. Mycket jobb, alltså. Och hon håller med om att tiden ibland kan bli en bristvara.

– En festival är en extrem tidstjuv. Det ger lite tidskramp, helt enkelt. Men som tur är finns det ingen stoppknapp på mig, det finns bara en startknapp.

Men Ebba-Maria menar samtidigt att arbetet med festivalen ger så pass mycket tillbaka, både till gården och till själen, att det är värt arbetet.

– Det känns viktigt och roligt att göra det här. Det känns livfullt.Emil Sandgren@05 Funktion olåst inget indrag:Fredag:

Nilla Nielsen, Emil Jensen, Py Bäckman, Staffan Hellstrand, Nicolai Dunger, EGLO m.fl. uppträder.

Lördag:

Peter Wahlbeck, Pugh Roegefeldt, Babian, Homesick Mac, Bob Hansson, Behrang Miri, Pedalens pågar m.fl. uppträder.

Söndag:

Peter Elmberg, Monogatari, Miriam Aïda, Manol Stanev, Nilla Nielsen, Bradbur Ink, Östblocket m.fl. uppträder.Se hela programmet på www.mossagardsfestivalen.se

Fem tips från festivalprinsessan:

1. Hampalabyrinten, för att den är så häftig. Industrihampan är nästan fyra meter hög, så man kan gå vilse.

2. Py Bäckman, som kommer tillsammans med Hyllie Gospelkör. Jag har sett det, och det är mäktigt.

3. Babian. Jag tycker det är riktigt roligt att vi fått hit Babian, som bjuder på vild aprock.

4. Trollmor, som sitter i skogen och berättar sagor för barnen. Samt vår trädfe, som berättar om banden mellan människa och träd. Och Christina Claesson, också sagoberättare.

5. Maten. Vi har tre kockar. Hälsokocken, rock "n rollkocken och indiska kocken