Det svänger om Nashville

Nöje Artikeln publicerades

Nya plattan, ”Rebel Thinker”, viskar om var influenserna kommer ifrån. Och på turné, med ”Nashville Country Night”, får Caroline Larsson chansen att hylla hjältarna. Kristianstads teater är bokat, 2-3 april

Caroline Larsson pratar om ”Rebel Thinker” som en väg tillbaka. Förutom en uppmärksammad tribut till Eva Cassidy har hennes tidigare album med eget material sneglat mot en radiovänlig poprock. Men efter mötet med producenten Amir Aly hittade hon ett sound som ligger mer i närheten av en singer/songwriter-tradition.

– Det var så jag började skriva låtar, som 16-17-åring, förklarar hon.

Första idolen hette Elvis. Idag snurrar en hel del Luke Bryan och Zac Brown Band i cd-spelaren.

– Och häromkvällen såg jag Dixie Chicks i Stockholm. De är fantastiska, på många sätt, säger Caroline Larsson.

Dixie Chicks är Texas.Men de tillhör den amerikanska countrykulturen, där Nashville räknas som ursprung.

– Mycket av musiken som kommer därifrån har ett skönt sväng, och man berättar med ärliga texter. Jag vet, hjärta och smärta, allt det där ... schabloner. Men det är en fråga om hur man skriver en sådan text, och det gör man ofta väldigt bra i Nashville, säger Caroline Larsson.

Ge oss tre måsten som exempel på vad du menar.

– Oj, tre ... när det finns så mycket fantastisk musik. Men okej: Hank Williams, så klart ... jag väljer ”Lovesick blues”. Sedan måste Dixie Chicks få plats på listan med ”Not ready to back down”. Och så plockar jag med något av Luke Bryan, det får bli ”Drunk on you”.

Hjärta och smärta var det ...

– Absolut, men det handlar som sagt och hur man beskriver olika saker.

Inför turnén med ”Nashville Country Night” har Caroline Larsson plockat ihop ett band, Music City Band, som ska hitta svänget. Sju erfarna svenska musiker kompletteras med Mark Evitts, violinist från Tennessee.

– Jag tänker att Mark ger oss rätt känsla för ursprunget, säger Caroline Larsson.

Över 1 timme och 45 minuter vill hon plocka in musiken som inspirerar, låtar av countryhjältar från då och nu –  från Elvis och Johnny Cash till Rascal Flatts och Taylor Swift. Till mixen lägger hon också några spår från egna ”Rebel Thinker”.

”Nashville Country Night”gör Sverigeresan, och dubblerar på två platser: Kristianstad och Skellefteå. Kanske, menar Caroline Larsson, ett tecken på att den skånska och norrländska publiken känner mer för rotmusiken. Vårturnén avrundas med ett stopp i danska Roskilde, och fortsättning följer i höst.

Längre fram?

– Först och främst vill jag se vart den här produktionen tar vägen. Sedan ska vi också titta på en fortsättning med Eva Cassidy-projektet. Men, säger Caroline Larsson, där är väl ingen hemlighet att jag gärna vill åka till Nashville. Jag inbillar mig att det kan vara rätt plats för att utveckla låtskrivandet.