Fattaru skruvar ner tempot

Nöje Artikeln publicerades

På Jordnära har Fattaru sänkt tempot. Förra skivans studsiga bouncehiphop har ersatts av ett skönt reggaegung och partyrimmen av politiska funderingar. "Vi har aldrig gjort det folk förväntar sig", säger Stuffe.

Fattaru slog igenom för två år sedan med låtar som Mina hundar, Första femman och Festen är här. Fartfyllda festlåtar som klättrade på listor, välte dansgolv och gjorde Fattaru till Sveriges nya hiphopfavoriter När de nu är tillbaka med sitt andra album har partyt tagit slut. Med hjälp av Latin Kings producent Masse har de skapat ett tillbakalutat gung influerat av soul, jazz och reggae. Kaxigheten, attityden och ilskan från Fatta eld har fått ge vika för eftertänksamma funderingar om livet och samhället vi lever i.
–  Det fanns såna låtar på förra skivan också men de blev aldrig singlar så folk uppmärksammade dem inte lika mycket, säger Mackan.
–  Den stora skillnaden är att vi har gjort ett album som man kan lyssna på rakt igenom. Fatta eld var mer som en samling låtar. Jordnära är en helhet, säger Stuffe. I låten Demokrati ifrågasätter de det parlamentariska styrelsesättet genom att utgå från den egna vardagen. I melankoliska Vad? undrar det vad som hände med hammaren och skäran och i "Barnen" riktar de sig till den yngre generationen: "Allt jag vet är att världen är galen/ Sex, knark, vapen får jorden att snurra runt/ Och i all galenskap:/ Vem tänker på barnen?"
De tycker dock inte att de är mer politiska på den här skivan.
–  Nej, inställningen har alltid varit den samma, men kanske är vi bättre på att skriva texter nu. Vi är bättre på att få fram det vi vill ha sagt, tror Mingus. I en tid när unga börjat demonstrerar igen, äter vegetariskt och diskuterar globaliseringen känns Fattarus nya stil helt självklar. En journalist beskrev dem som representanter för Attac-generationen, men det håller inte Mingus med om.
–  Vi representerar inte någon och vill inte bli sammanblandade med Attac, Reclaim the streets eller Ung vänster. Vi har ingen politisk agenda.
De är lugna inför albumsläppet trots att de redan fått ett par tveksamma recensioner. De är medvetna om att fans och kritiker antagligen väntade sig en ny Fatta eld och beredda på en och annan sågning.
–  Det är inget vi oroar oss för. Jag tror inte att Latin Kings tvivlade en sekund på att I skuggan av betongen var en bra skiva. Även om den knappt sålde någonting är det fortfarande den bästa svenska hiphopskivan, tycker Stuffe och Mingus fortsätter:
–  Jag vet att jag kommer att tycka om den här skivan om tio år, och det är allt som betyder något. (TT Spektra)
Malin Dahlberg
noje@kristianstadsbladet.se


Fakta Fattaru
Medlemmar: Kristoffer "Stuffe" Malmsten, Markus "Mackan" Price, Mingus "Mingan" Price och Morgan "DJ Kojak" Röhl.
Ålder: Alla är födda 1983, utom Mingus som är född 1981.
Bakgrund: Bildades 1998 och möttes på basketplanen. Första spelningen var på Åsögymnasiet i Stockholm. Fattaru vann Rap-SM 2001. 2002 släpptes debutalbumet Fatta eld som belönades med två Grammisar.
Aktuella: Med singeln Bättre och albumet Jordnära som producerats av Masse, lillebror till Chepe och Salla i Latin Kings.