Feuer, världsmästare i barbershop

Kristianstad Artikeln publicerades
Limelight Chours, med Åhussångerskan Sofia Feuer. Världsmästare i barbershop.
Foto:Privat
Limelight Chours, med Åhussångerskan Sofia Feuer. Världsmästare i barbershop.

1999: Sångerska i Flight Fun från Kristianstad, då Sveriges bästa unga jazzband. 2017: Världsmästare i barbershop, med Malmö Limelight Chorus. Vi tar ett snack med Sofia Feuer.

Sent 1990-tal. Sofia Feuer, från Åhus, och vännerna i Flight Fun vinner Musik Direkt. Kallas Sveriges bästa unga jazzband.

– Det var länge sedan, men jag drömde faktiskt om Flight Fun häromnatten. Har träffat Martin (Thuvesson, saxofon) och David (Hahne, percussion) vid ett par tillfällen, men chansen att vi spelar tillsammans igen, som band, är kanske inte så stor.

Sofia Feuer gjorde sin egen jazzresa. Med utbildning i Köpenhamn, och olika projekt – bland annat Eliveation, i samarbete med pianisten Maggi Olin.

– I dag har jag rört mig en bit bort från den traditionella jazzen, säger Feuer. Tycker inte att jag fick den ultimata kicken och drog åt det elektroniska hållet istället. Lyssnade på musik som blandas med pop – artister som Portishead, Goldfrapp, Susanne Sundfør.

Vi hör spår av det som är din "nya" musik via plattformen Soundcloud?

– Aha, de låtarna var något jag lekte mig fram till när jag var hemma, under graviditeten. Pillade lite med olika bakgrunder och trumkomp. Ett startprojekt, som egentligen inte kommit vidare.

Tiden, alltid en faktor. Sofia Feuer studerar på heltid, hon är småbarnsförälder – och nybliven världsmästare i barbershop.

– VM-guld, vilken grej! Sånt händer inte varje dag.

Feuer skrattar och berättar att hon hittade till kören, Malmö Limelight Chorus, för lite mer än två år sedan.

– Jag hade halkat bort från musiken och ville hitta en ny väg in. Sjunga mer frekvent, för att på något sätt förvalta det som alltid varit mitt stora engagemang.

Men – barbeshop. Kul eller på riktigt?

– Aha, du tänker på humorvarianten – fyra män i halmhatt, på en frisersalong. Den finns kvar, men det finns också annan barbershop. Kvartetter, körer – och i USA är traditionen stark.

Barbershop per körens definition: "En fyrstämmig a cappella – ovanifrån i tonhöjd heter stämmorna tenor, lead, baryton och bas. Barbershop karaktäriseras av mycket täta stämmor och parallella ackord, vilket ger en speciell och homogen klang."

– Det finns en världsomspännande organisation, indelad i 35 regioner. Vi tävlar i kategorin "small chorus" och när vi vann de nordiska mästerskapen förra året blev poängen så höga att vi också direktkvalade till VM.

Resan gick, förstås, till USA – Las Vegas.

– En overklig känsla, bara att gå runt i en stad som är så annorlunda. Galen.

Ni var på plats kort tid efter dådet som blev den hittills dödligaste masskjutningen i USA.

– Ja, och känslan av obehag var påtaglig. Det fanns personal på hotellen, vars familjer på olika sätt hade drabbats. Vi fick också information från tävlingsledningen att arbetet med krishantering fortfarande pågick.

I mästerskapet, där finalen avgjordes på MGM Grand Garden Arena, bedömdes Malmö Limelight Chorus i olika kategorier: Hur funkar arrangemangen, skapar kören de viktiga övertonerna, hittar man rätt i känsla och uttryck – "expression" och "showmanship"?

– Vi hade byggt ett hoppfullt paket kring Lalehs "Colors". Jag skrev arret, den låten blev vårt intro och vår final, säger Sofia Feuer.

Domarna jublade. Limelight Chorus blev mästare, med marginal.

– Vi har en unik sammanhållning och alla har gått all in i arbetet. Jag måste förstås ge massor av beröm till Sara Söderström, vår dirigent, och till koreograf Karin Linder.

Ett VM-guld. Stor ära. Kommersiell framgång?

– Barbershop känns som en ganska sluten cirkel. Men vi är många nördar, och i USA finns det folk som livnär sig på att arra låtar och coacha körer.

Vad betyder framgången för dig?

– Kören har gett mig ett nytt, nästan starkare, driv. Den fungerat som en sorts "reality check" och får mig att känna en större tacksamhet över att faktiskt kunna jobba med musik.

Fakta

Sofia Feuer

Jazzsångerska, musiklärare. Studerar vid Musikhögskolan i Malmö.

Kommer från Åhus, bosatt i Malmö.

Mot slutet av 1990-talet sångerska i Flight Fun från Kristianstad, som vann den rikstäckande talangjakten Musik Direkt. Har studerat vid Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn och samarbetat med pianisten Maggi Olin i bandet Eliveation. 2005 vann Feuer en tävling för unga kompositörer.

Aktuellt: Sångerska och assistant director i Malmö Limelight Chorus som vann sin klass när världsmästerskapen i barbershop avgjordes i Las Vegas.

Visa mer...