Filmsommar i lejonets tecken

Film Artikeln publicerades
Lille Simba gör comeback på bioduken i sommar, i den icke-animerade ”Lejonkungen”.
Foto: Walt Disney pictures
Lille Simba gör comeback på bioduken i sommar, i den icke-animerade ”Lejonkungen”.

Sverigebilderna kan bli spännande denna filmsommar – som bjussar på både Norrmalmstorgsdramat och ett midsommarfirande med skrämmande sektvibbar. Kung över både lejon och biopublik blir dock förmodligen nygamla favoriten Simba.

Förhandsintresset för nya "Lejonkungen" är enormt, enligt alla mätningar i USA. Men även i Sverige märks lejonfebern.

– Vi ser ett stort intresse redan nu hos våra biografer. Förhoppningen är att de som såg den som barn och som i dag är 30– 40 år ska gå och se den engelskspråkiga versionen med Beyoncé. Och att de ska gå med sina barn och se den svenskdubbade versionen, säger Johanna Prack, som är filmsättare och biografkonsulent på Folkets hus och parker.

 

Brad Pitt och Leonardo DiCaprio spelar huvudrollerna i Tarantinos
Foto: Andrew Cooper
Brad Pitt och Leonardo DiCaprio spelar huvudrollerna i Tarantinos "Once upon a time in Hollywood".

Sommaren kan vara en lugnare period för landets biografer, speciellt på mindre orter. Men skräck lockar allt fler till de biografer som håller öppet. Den mordiska dockan i "Annabelle comes home" väntas dra många ungdomar.

Intresset är även stort för Ari Asters uppföljare till "Hereditary", som skrämde slag på publiken förra året. Hans "Midsommar" utspelas dessutom i Sverige och har svenskar som Liv Mjönes och Gunnel Fred i rollistan.

– Det verkar väl vara mer av en arthousefilm, men det blir alltid extra intressant när det är svenskar med i utländska filmer, säger Johanna Prack.

Ett annat sådant exempel är "Stockholm", som handlar om gisslandramat på Norrmalmstorg 1973. Den amerikansk-kanadensiska produktionen har Noomi Rapace i en roll som bankkassörska. Olof Palme spelas av Shanti Roney och bankrånaren av Ethan Hawke.

 

Dagen före examen inser två plugghästar att de borde ha haft lite roligare i high school. De har en kväll på sig att bryta mot alla regler i
Foto: Francois Duhamel
Dagen före examen inser två plugghästar att de borde ha haft lite roligare i high school. De har en kväll på sig att bryta mot alla regler i "Booksmart".

Dessutom tror Johanna Prack att filmer som redan har haft premiär kan få en ny skjuts under semestertiderna.

– En film som "Rocketman" kan börja locka folk igen. Och Elton Johns musik förknippas ju även med "Lejonkungen", de kanske drar varandra. Musikfilmer går enormt bra nu, hittills i år har "A star is born" och "Bohemian rhapsody" visat fantastiska siffror.

Till den kvoten kan även Beatles-späckade "Yesterday" av Danny Boyle räknas. Filmen handlar om hur den misslyckade musikern Jack plötsligt är den enda i hela världen som minns bandet och dess låtar. Ett faktum han snabbt slår mynt av.

 

Precis i slutet av sommaren ligger också några potentiella publiksuccéer. "Toy story 4", som går upp 30 augusti, är redan välbokad på Folkets hus och parkers biografer. Samma datum kommer även det svenska storfilmsdramat "438 dagar" som handlar om journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons tid i fångenskap i Etiopen.

– Den är verkligen välproducerad och spännande, trots att man ju vet hur det ska gå, säger Johanna Prack.

I ”Stockholm” skildras gisslandramat på Norrmalmstorg i en amerikansk film, med bland andra Noomi Rapace i rollerna.
Foto: Jan Thijs
I ”Stockholm” skildras gisslandramat på Norrmalmstorg i en amerikansk film, med bland andra Noomi Rapace i rollerna.

Fakta

Sommarfilmer i urval

"Booksmart" av Olivia Wilde. Två kvinnliga plugghästar tar igen allt missat festande på en kväll. Premiär: 19 juni.

"Annabelle comes home" av Gary Dauberman. Dockan Annabelle väcker liv i onda andar igen. Premiär: 26 juni.

"Yesterday" av Danny Boyle. Världen har plötsligt raderat The Beatles ur sitt kollektiva minne. Men Jack minns alla deras låtar. Premiär: 28 juni.

"Rött kort" av Soheil Beiraghi. Irans damlag är i final men stjärnspelaren Afrooz får inte åka och spela för sin man. Premiär: 28 juni.

"Spider-man: Far from home" av Jon Watts. Efter "Avengers: Endgame" måste Spider-Man ta nytt ansvar. Premiär: 3 juli.

"Diego Maradona" av Asif Kapadia. Dokumentär om fotbollsgeniet Maradona. Premiär: 5 juli

"Stockholm" av Robert Budreau. Om gisslandramat som gav upphov till Stockholmsyndromet. Premiär: 5 juli.

"Midsommar" av Ari Aster. Amerikaner firar midsommar i Sverige och möter läbbig kult. Premiär 10 juli.

"Lejonkungen" av Jon Favreau. Den klassiska berättelsen om Simba i ny, icke-animerad tappning. Premiär: 17 juli.

"Once upon a time in Hollywood" av Quentin Tarantino. Los Angeles i förändringens tid 1969. Premiär: 16 augusti.

"Amazing grace" av Alan Elliott och Sydney Pollack. Konsertfilm med Aretha Franklin 1972. Premiär: 23 augusti.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.