Folkfest med dans och musik

Nöje Artikeln publicerades

Det är en av de största i sitt slag i Skåne. Varje år samlas hundratals spelmän och folkmusikentusiaster och jammar ihop. I helgen är det återigen dags för Degeberga spelmansstämma.

Buskspel dygnet runt. Två lövade dansbanor. Gratis prova på-kurser, spelmansmarsch och massvis med konserter. Samt ”fula visor” och Näcken. Två stycken till och med.

Degebergastämman håller på traditionerna när hundratals spelmän i alla åldrar intar hembygdsparken i helgen.

Allsköns spel

Den 33:e stämman i ordningen inleds som alltid med konsert i Degeberga kyrka på fredag kväll. Folkmusikgruppen Stormhatt och duon Ninni Carr och Lukas Arvidsson får sällskap av mindre spel- och barngrupper samt Låtlaget.

Lördagens höjdpunkt är såväl barn- och ungdomsstämman, alla workshops och prova på-kurser, som dans till långt efter soluppgång och Näcken i Mörkavadbäcken vid midnatt.

Celebra gäster

Dessutom ger celebra folkmusikgästerna Ulrika Bodén, sång, Niklas Roswall, nyckelharpa och Daniel Ek, gitarr, förutom workshops även en exklusiv konsert under lördagen.

Ulrika Bodén är en av landets främsta folksångerskor, uppvuxen på en getfarm i Ångermanland upptäckte hon som 17-åring den vokala folkmusiken när hon köpte en lp-skiva med Folk och Rackare.

Ranarim-bakgrund

Ulrika Bodén har bildat och turnerat i Europa, USA, Japan och Sydamerika med den Grammisnominerade folkmusikgruppen Ranarim – där hennes båda medkombattanter i Degeberga också har ingått.

Spelmansmarsch

Riksspelmannen Niklas Roswall korades världsmästare i nyckelharpa 1996, blott 24 år gammal. Tillsammans med gitarrist Daniel Ek har han trio Ahlberg, Ek och Roswall med traditionella slängpolskor från Skåne och triolpolska från Medelpad på repertoaren.

På söndagen avslutas årets stämma med den pampiga spelmansmarschen, allspel, scenframträdanden och folkdansuppvisning.