Hallå där Anders Banke

Nöje Artikeln publicerades

Du är filmregissör, uppvuxen i Vä och Åhus, och din långfilmsdebut, vampyrfilm "Frostbiten" med Petra Nielsen i en av rollerna mötte stort intresse i Cannes?

– Mycket stort. Nyckelgrejen var att vi tidigt lyckades sälja filmen till de knepigaste marknaderna för icke-engelskspråkig film, USA och England. I England ska den till och med gå upp på bio. I USA ser de den som en "art house"-kvalitetsfilm, och det känns givetvis bra!

– Med den kvalitetsstämpel det ger så har vi sedan sålt till Tyskland, Spanien, Singapore, Malaysia, Thailand, Australien... nu hörde de precis av sig från Turkiet också.

Blev ni förvånade?

– Kanske lite, för "Frostbiten" är ju en skräckkomedi, och komedier har ofta svårt att fungera utanför det egna landet. Men vi vann Grand Prix på Portugals största filmfestival Fantas Porto. Det visade sig att portugiserna skrattade på samma ställen som svenskarna.

– Så vi visste att filmen var internationellt gångbar. Det är det här med Sverige och Lappland, gnistrande snö och en sol som inte går upp på månader. Det är exotiskt i andra länder.

Hur viktig är Cannesfestivalen för att få sin film ut i världen?

– För independentfilm är det den viktigaste festivalen, tillsammans med Berlin och American Film Market i Kalifornien. Till Cannes kommer hela världens filmbransch, och det är över 700 biovisningar på tio dagar.

Vad gjorde du när du inte försökte sälja din egen film?

– Det var mest möten om framtida projekt. Eftersom "Frostbiten" gör så mycket väsen av sig får vi mycket nya kontakter. Ja, och så var det en del hemska cocktailpartyn. Jag hann själv bara se fem filmer. Men jag lyckades klämma in guldpalmvinnaren "The wind that shakes the barley".

Vad jobbar du med nu?

– Vi har sex– sju projekt på gång. Mest klart är en rysk remake av Hongkong-actionfilmen "Breaking News". Det är filmboom i Ryssland, och eftersom jag pluggat där och talar språket har jag det att falla tillbaka på förutom den svenska och engelskspråkiga marknaden.

Frostbiten spelades in i Ystad. Blir det fler gånger kanske?

– Vi trivdes jättebra med att jobba i Ystad, och blir det inspelningar i Skåne så blir det troligtvis där.Lars Thulin

noje@kristianstadsbladet.se