Harpo gör comeback

Nöje Artikeln publicerades

Jan "Harpo" Svensson är tillbaka. Utan Moviestar men med egna låtar på svenska och singeln 05 ligger redan tvåa på P4:s spellista.

Han presenterar sig som "Harpo" när han ringer upp, med engelskt uttal. Stockholmskan från uppväxten i Bandhagen finns kvar trots att Jan "Harpo" Svensson bott utanför Halmstad länge. Som allra störst var han för exakt trettio år sedan då Moviestar blev en gigantisk hit.

Efter två mindre framgångsrika skivor åren efter succén dröjde det ända fram till 1992 innan han gav ut en ny skiva. Om man bortser från de många samlingsskivor som släppts. Inte minst i Tyskland där han fortfarande är populär. Harpo spelade i Hamburg senast i helgen.

Men annars är det hästar för hela slanten, han har tolv travhästar.

– Ja, det är mycket att göra men låtar har jag ju ändå skrivit hela tiden. Fast jag har aldrig haft tankar på att höra av mig till grammofonbolag, jag har haft det för mig själv. Jag brukar sjunga för mina hästar, säger Jan "Harpo" Svensson som om och om igen poängterar hur roligt han har haft det under inspelningen av den nya skivan. Jan "Harpo" Svensson 05 heter skivan som är tänkt att släppas den första veckan i mars. Från början skrev han låtar på både svenska och engelska men med tiden växte kärleken till att skriva på svenska.

– Det började egentligen med låten Ung och kär på skivan. Jag hittade gamla tejper från när jag var 18-19 år och jag har behållit lite ursprung därifrån. Ville ha det ungefär som man skrev i den åldern, lite naiv popkänsla i låtarna och det gäller hela skivan.

Kontakter togs med producenten Martin Hansen som bland annat producerat Peter LeMarcs comebackskiva Det som håller oss vid liv.

– Han är otroligt nice att jobba med. Professionell på alla sätt och vis. Det är ju svensk pop. Allt är väldigt organiskt, vi har inte kört så mycket med loopar och inte mycket syntar. Det är inget fix. Det var lite så som LeMarc-skivan också gjordes, det var ju den som gjorde att han ville ha mig, säger Martin Hansen om samarbetet med den comebackande veteranen. – Genom åren har jag medvetet tackat nej till jobb i Sverige. Men det här känns så kul. Jag ville att det skulle vara ett rent bord på något sätt. Nu ska det bli spännande att se hur publiken tar emot mig. Jag vill ju gärna åka ut och spela mina nya låtar, säger Jan "Harpo" Svensson som har ett rutinerat team bakom sig.

Förutom producenten Martin Hansen spelar bland annat Micke "Nord" Andersson gitarr på Jan "Harpo" Svensson 05 och Kjell Andersson, den starke mannen på skivbolagsbjässen Emi, har vakat över inspelningen, produktionen och omslag. (TT Spektra)Martin Röshammar