Helene & Glenn har hittat sitt hem

Nöje Artikeln publicerades

Kärleksmumsen är framdukad på, och kring, utebordet. Vi är på husesyn hos Glenn ”Wish” Åhstedt och Helene Persson i den gemensamma laxrosa tegelvillan – precis när den svenska sommaren börjar göra sig påmind – för att prata julshow.

Det är nästan för bra att vara sant. Hässleholms stora showartist och Kristianstads kvinnliga dito. Kingen av rock’n’roll och drottningen av dansband.

Att de skulle sätta ihop en show så småningom känns så här i efterhand nästintill självskrivet.

Att de skulle gör det som nyförlovade och nyss ihopflyttade stod däremot länge skrivet i stjärnorna.

Kaffetermosen fylls på medan husesynen avverkas i de stora luftiga rummen omgärdade av en lummig trädgård mitt i Vä. Inredningen är minst sagt sparsmakad än så länge.

– Här är ju så stort! Vi måste köpa fler möbler, säger Helene Persson och visar vägen ut i köket.

– Där ska flygeln stå, säger hon och pekar in i hörnet av det ena allrummet.

Paret har kommit hem, i dubbel bemärkelse.

– Jag går bara omkring och ler. Det slår mig gång på gång, jag är ju Kristianstadsbo nu, säger Glenn Åhstedt och förklarar att så fort paret tittade på huset så visste de.

– Det kändes hemma direkt.

– Vi har känt varandra i så många år. Har gjort spelningar tillsammans och det har alltid varit en sådan bra energi emellan oss. Vi har alltid tyckt om varandra, säger Glenn och tar Helene i handen:

– Folk kan tycka att det har gått fort, men det känns som om vi har varit tillsammans i tjugo år! Det var bara uppkrattat, okonstlat, jätte- naturligt och tjoff – det känns verkligen som att hitta hem.

”Man måste följa sitt hjärta, annars är man lost”, konstaterar artisten som gjort sina rosade Elvis-tolkningar vida berömda, och som nu för första gången släpper taget om rampljuset för att dela det med någon annan.

– Det kändes tidigt också helt självklart, att vi som par även skulle göra något tillsammans på scen. Det här känns verkligen kittlande, säger Helene Persson.

– Jag har fått en nytändning, det här ska bli så spännande. Och utvecklande. Vi är levnadsglada båda två, Helene och jag. Två energifält som slås ihop uppe på scen. Det kommer att slå gnistor om det. Det är verkligen så: 1+1=3, säger Glenn Åhstedt.

Glenn Wish körde enjulshow på Björksäter i Hässleholm ifjol och arrangörerna var inte sena att backa upp synergieffekten. Paret kan varandras artistskap sedan över 15 år tillbaka. Båda är starka scenpersonligheter som har skapat en varm och nära kontakt med sin publik.

– Den personliga aspekten är vi måna om. Det ska kännas som att publiken kommer hem till oss i vårt vardagsrum – avdramatiserat, lugnt och skönt, säger Helene Persson.

Namnet på julshowen, ”The King & Queen Christmas Special”, är ett uttryck för de bägges känsla för humor. Liksom ödmjukhet, faktiskt.

– Det låter väldigt kaxigt, eller hur?! ”King” anspelar såklart på Elvis och Helene var ju dansbandsdrottning under sin tid med Helene & Gänget. Men vi kommer att dela med oss av titlarna! Vi vill att varje man och kvinna som kommer till showen ska känna sig som en kung och drottning, säger Glenn Åhstedt.

Förutom Elvis-toner, rock’n’roll och dansbandstakter lär det bli en rejäl dos av Helene Perssons hus- gudar ABBA, och även en stor mumsbit countryinfluerat. För att inte tala om julen, så här i sommarvärmen ...

Medan Glenn Wish showade på Björksäter ifjol gästade Helene Persson Sveriges mest omfattande julturné med trumpetaren Magnus Johansson, Kevin Borg och Marcos Ubeda.

– Det kommer att bli både stämningsfullt och glatt, säger julfetischisten Persson som redan har räknat ut hur julstjärnorna ska hänga i det nya hemmet.

De är rörande överens om att den största utmaningen blir att få två stora exhibitionister, två artistiska egon, att samsas på scenen i jul.

– Med Glenn kan du inte förutse någonting. Han vill helst inte repa överhuvudtaget, utan bara gå ut och köra. Vi är varandras ytterligheter där! Jag är ju van vid sekundpassning på radion, jag vill planera in i minsta detalj – och sedan gå ut och kötta, säger Helene.

Glenn är inte alls orolig.

– Jag lyssnar och lägger mig gärna direkt för att det ska bli riktigt bra. Däremot kan jag ha lite problem med att hitta av-knappen ...

Och så berättar deom Nationalsångsframförandet som avverkades vid helgens match mellan Vittsjö och Tyresö inför publikrekord och tv-sändning, där Glenn drar iväg på en tonart efter egen hals. Eller konserten där han glömde släppa fram Helene i finalen.

– Det kan jag säga, att det gör han aldrig om igen, skrattar sångerskan.

– Nej, det gjorde ont, inflikar Glenn och fortsätter:

– Det här är bara början. Vi har redan fått förfrågningar till nästa år och vi funderar på att spela in en skiva lagom till showen om vi hinner. Det känns så otroligt kittlande. Och bara tanken på att vi ska åka iväg och hem tillsammans efteråt showen, säger den nyblivne Väbon och ler stort.