Imponerande debut av brittisk ”Springsteen”

Nöje
Sam Fender.
Foto: Pressbild
Sam Fender.

Upptäckt på klassiskt maner, av en slump i en bar. Utvald som en av talangerna i BBC:s "Sound of" förra året och prisad på årets Brit Awards.

Hyllad ja, men kanske är det en större ära för Sam Fender att ha blivit kallad "Storbritanniens Bruce Springsteen". Det är ingen hemlighet att den 25-årige brittens störste idol är just The Boss och de influenserna skiner också igenom på debutplattan "Hypersonic missiles".

Fender har en extremt kraftfull röst, sjunger nervigt och högt – gärna med öppna spjäll hela låtarna igenom. För en tid sedan fick han ställa in framträdanden på grund av röstproblem – och man undrar oroligt hur länge han ska hålla om han fortsätter med samma frenesi,

Den lite bredbenta indierocken till trots odlar Sam Fender ingen grabbighet. I sina texter fokuserar han hellre på samhällsfrågor än konventionell romantik. Låten "Dead boys" som kom redan förra året är det bästa exemplet på hur han tar upp ämnen som andra skyggar från. Han skrev den efter att en nära vän tagit sitt liv – en av många unga män i hemstaden North Shields som begått självmord.

"Dead boys" är det starkaste spåret på en något ojämn skiva. Men trots att låtmaterialet ibland brister känns Sam Fenders framtid extremt ljus – bara rösten bär.

Indierock

Sam Fender

Titel: "Hypersonic missiles"

Skivbolag: Polydor/Universal

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.