John Kluge möter julen med Änglaljus

Nöje Artikeln publicerades

Det blir åttonde konserten på raken. I år återvänder tenoren John Kluge till Kristianstads konserthus med ytterligare en julupplaga "Änglaljus". Den här gången med Storbritanniens svar på "Tre Tenorer".

Den svenske tenoren som gjort de återkommande julkonserterna till sitt signum, är upptagen i den skandinaviska uppsättningen av "Tenori", Englands svar på den bejublade trion Pavarotti, Domingo, Carreras.

När John Kluge efter en konsert i London fick förfrågan att delta, fanns det ingen tvekan.

– Jag har inspirerats av De tre tenorerna ända sedan han såg deras tv-sända utomhuskonserter, och sedan dess har tanken på något liknande förföljt mig! Så har jag äntligen hamnat i en liknande konstellation med två fina artister.

Dynamiken – tenorernas stora egon och därmed viljan att bräcka varandra och lyfta taket – är en av liknelserna. Men det finns skillnader också.

– Jag har alltid sysslat med crossover och här paketerar vi de mest älskade tenorariorna i en mer populärmusikalisk form, lite som Il Divo och Andrea Bocelli. Det blir hjärtligt och folkligt. Vi kommer att busa till det på konserthuset, konstaterar John Kluge.

"Tenori" som konstellationen med Kluge, Alexander Grove och James Edwards kallar sig, får även sällskap av kvinnlig fägring. Förutom lokala kören Trekvart under ledning av Ulrika Faijermo, deltar Louise Sjöstedt i årets upplaga av "Änglaljus".

– En fantastisk sopran som jag hoppas blir hovsångerska inom kort. Hon har en fantastisk power.

Allt under taktfast ledning från kapellmästaren och Göteborgsoperans pianist Bernard Matracki. John Kluge och hans "Änglaljus" turnerar landet runt. Men gästspelet från "Tenori" blir en exklusiv tillställning för Kristianstadspubliken.

– En publik som är väldigt musikintresserad och kan sin sak, är nyfiken och engagerad, slår John Kluge fast.

– Det är faktiskt i Kristianstad jag har försäljningsrekord på skivor.

Vad är det som får dig att inte tröttna på julen?

– Den är så mycket! Det är upplevelserna, den optimala fem sinnes-stimulansen. Du träffar familj och vänner, äter god mat, doften från julgranen, musiken som är så bra att det inte spelar någon roll hur många gånger man hör den, myspysandet, att man stannar upp lite. Julen är en bazaar som man bara kan gotta och frossa sig i.