"Jojje" Wadenius får Guldkatten

Musik Artikeln publicerades
Musikern Georg Jojje Wadenius tilldelades Guldkatten.
Foto:Henrik Montgomery / TT
Musikern Georg Jojje Wadenius tilldelades Guldkatten.

Georg "Jojje" Wadenius är publikens favorit. Under tisdagskvällen tilldelades han jazzpriset Guldkatten. Skåneaktuella Ellen Andersson Quartet vann i kategorin årets nykomling.

Sveriges Radios Jazzkattens finaste pris, Guldkatten, tilldelades Georg "Jojje" Wadenius. I kategorin var även Bernt Rosengren, Merit Hemmingson, Nannie Porres och Svante Thuresson nominerade. Med dem som motståndare trodde inte "Jojje" Wadenius att han hade en chans att få priset som röstas fram av publiken.

– I mina självironiska stunder tänker jag att jag antagligen har en lite bättre Facebook-sida än de andra nominerade. Men det är naturligtvis helt fantastiskt oavsett vem som röstar, men det är alltid roligt när publiken gör det naturligtvis, säger han.

I Sverige slog Georg "Jojje" Wadenius igenom i gruppen Made in Sweden. Det internationella genombrottet kom med jazzrockbandet Blood, Sweat & Tears på 70-talet. Därefter har "Jojje" Wadenius arbetat som studiomusiker och gjort inspelningar med bland andra Diana Ross och Steely Dan.

Dessutom har han gett ut ett par soloalbum, skrivit flertalet barnvisor och tilldelats Grammisar och Cornelis Vreeswijk-stipendiet.

Priset för årets nykomling tilldelades Ellen Andersson Quartet som gjort sig kända för nya arrangemang på välkända jazzlåtar. Kvartetten var även nominerad till årets grupp men den kategorin vann Sisters of Invention som består av systrarna Karolina och Malin Almgren.

Juryns specialpris tilldelades Mirka Siwek. I 24 år jobbade hon som producent och orkesterchef för Norrbotten Big Band och lyckades bland annat bli nominerad till en amerikansk Grammy.

– Det känns som mitt livs crescendo, säger hon till TT om Sveriges Radios pris. (TT)

Fakta

Alla vinnare av Jazzkatten

Årets musiker: Robert Mehmet Ikiz

Årets grupp: Sisters of Invention

Årets kompositör: Malin Wättring

Årets Nykomling: Ellen Andersson Quartet

Juryns specialpris: Mirka Siwek

Guldkatten: Georg "Jojje" Wadenius

Visa mer...