Kända artister blir gatumusiker

Nöje Artikeln publicerades

Kända artister som gör intima gratiskonserter på uteserveringarna. När Kristianstad firar Sommar i City mellan 5–13 juli sker det i en alldeles ny, publikvänlig och för stadsfestivals-Sverige helt unik form.

Eller delvis nygammal. Den som minns de första åren av Kristianstadsdagarna kommer ihåg musik överallt, gatumusikanter på öppna bakgårdar och uteserveringar.

Mellan den 5–9 juli händer det igen, men nu flyttar huvudakterna ner från de stora scenerna och in hos folket på stadens uteserveringar. Gatumusik de luxe.

– Det blir ett femtontal kända artister, en del är så stora att de drar 3 000 till parken i vanliga fall. Men nu spelar de gratis på uteserveringarna. Tre stora artister per dag, berättar Henrik Fröberg.

Han är kommunens projektledare för Sommar Kristianstad och det unika konceptets idékläckare.

– När jag berättade vad jag ville göra så var det flera som sa "Det kan inte vara möjligt".

45-60 gratisgig

Men artisterna sa något annat. I sommar kommer tillresta och Kristianstadsbor kunna uppleva Daniel Lemma på en uteservering på söder, samtidigt som Anna Stadling lirar på kullerstenarna mitt i smeten, Johan Lindberg Trio trycker in sin rockabilly-ståbas mellan borden, och lokala akter som singer/songwritern Henke Mohlin stämmer upp på ett café.

– Vi hjälper krögarna med det här, medan publiken bara behöver gå förbi och lyssna. Och samtidigt som tre kända artister spelar på varsitt ställe en kväll så har de andra krögarna tagit på sig att också bjuda på underhållning – musik eller stand up.

– Sammanlagt blir det 45-60 framträdanden under de här fem dagarna och där får de lokala artisterna stort utrymme, berättar Henrik Fröberg.

Självkritisk

Vägen hit har varit tungrodd. Först lades den gamla stadsfestivalen Kristianstadsdagarna på is, istället initierades med kort varsel Sommar i City i fjol. Och Fröberg är självkritisk.

– Jag hade en väldigt hård startperiod. Jättemycket idéer men jättelite pengar. Jag är inte nöjd med hur det blev. Vi fick inte till det flödet av folk som vi ville ha. Dessutom förstörde stora gratisevenemang som Rix FM för våra andra privata och ideella arrangörer och jag mådde dåligt för deras skull, säger Henrik Fröberg.

Stora konsertkvällar

Efter de fem första dagarna med intima musik- och mingelupplevelser kring gator och torg, väntar därför tre stora konsertkvällar i Tivoliparken – utan konkurrens. Tivolirocken avslutar kalaset den 13 juli.

– "Stadsfestivalen" håller på att dö ut. Man måste tänka om. Det här blir något unikt i Sverige, det finns inte, säger Henrik Fröberg.

Sommar i City rymmer bland annat också en internationell matmarknad, månglarmarknad, tävlingarna Startskottet och Knatet, nöjesfält och underhållning på Södertorg, musik på Naturum och barnteater på Regionmuseets innergård.

Artister och konsertkvällar släpps under våren.