Konflikthantering enligt Polanski

Nöje Artikeln publicerades

Sommaren är den enda tiden på året när film i-n-t-e är bäst på bio, skriver Anders Mårtensson i krönikan om kommande DVD-nyheter.

Fotbolls-EM lurar runt hörnet. Dålig tajming, när vi är mitt uppe i en fyraveckorsperiod med flera nya "måste-titlar": DiCaprio spelar den lika fruktade som beundrade FBI-chefen i "J. Edgar" (Warner), Marion Cotillard -magisk Piaf i "La Vie en Rose" -ingår i Guillaume Canets ensemble till "Små vita lögner" (Atlantic Film), unga Elizabeth Olsen imponerar i psykologiska thrillern "Martha, Marcy May, Marlene" (Fox 6/6), Dominique Abel, Fiona Gordon och Bruno Romy gör Tati- & Keaton-inspirerad slapstick i "Den goda fen" (Njuta Films)... och ... puh

... för att du ska hinna med Zlatans senaste trollkonster har vi tvingat fram en prioritering. Varsågod, månadens tre i topp missa inte:

"Carnage" (Noble Entertainment 13/6) -Två grabbar i en uppgörelse, den ene viftar till den andre. Lätt blodvite och tänder som tar skada. Föräldrarna träffas för att analysera händelsen och få pojkarna att mötas i försoning. Konflikthanteringen går så där: en mamma moraliserar och gråter, en annan spyr. En pappa tar fram whiskyn, en annan har tankarna på hur hans advokatbyrå bäst mörklägger en läkemedelsskandal. Roman Polanski har gjort en magnifik satir över sakernas tillstånd och Jodie Foster, John C Reilly, Kate Winslet & Christoph Waltz står för ett blixtrande kammarspel i realtid.

"Tyrannosaur" (Warner) -Den sista gnuttan värdighet går förlorad när Joseph (Peter Mullan) sparkar ihjäl sin enda kvarvarande vän, hunden. Han kraschar på skuggsidan av Leeds, men från botten finns, för att citera en Ulf Lundell-text, "bara en väg, det är upp". Och den vandrar Joseph tillsammans med Hannah (Olivia Colman), en vardagsängel plågad av sitt privata inferno. Två trasiga själar försöker tro på något bättre i Paddy Considines brutalt övertygande regidebut.

"The Descendants" (Fox 13/6) -Efter "Sideways" och "About Schmidt" kan Alexander Payne titulera sig inofficiell världsmästare i att skildra trasigt vuxenliv. Här möter vi Matt King (George Clooney), hyfsat framgångsrik affärsman på Hawaii som tvingas sätta en ny dagordning när hustrun faller i koma efter en båtolycka. Sorghanteringen hamnar i skuggan när Matt kämpar för att samla ihop resterna av en krisande familj samtidigt som han utmanar oväntade livslögner.

Till sist: sommaren är den enda tiden på året när film i-n-t-e är bäst på bio. Då ska det ändå sägas att juni stoltserar med två av de mest efterlängtade premiärerna 2012: Wes Anderson ("The Royal Tenenbaums") skickar Edward Norton, Bruce Willis & Frances McDormand på scoutläger i "Moonrise Kingdom" (6/6) och Robert Weide ("Simma lugnt Larry") ska en gång för alla visa oss vem Woody Allen är, egentligen. Dokumentärpremiär 29/6.