Kultbandet i exklusiv återförening

Nöje Artikeln publicerades

Dark Continent återuppstår för en spelning. Kristianstads mest framgångsrika rockband återvänder till scenen och festivalen där de avslutade sin karriär. För tjugo år sedan.

Kultbandet var stadens okrönta rockkungar i början på 90-talet. Det stora genombrott var nära, inte minst med hitsinglar som 1992 års ”Reaching for Purity”, vars musik- video gick varm på MTV:s ”Headbanger’s Ball”. Detta när tv-kanalen var som hetast och utbudet utformades för hela Europa.

– Jag tror vi hade 100 spelningar på MTV, säger sångaren Ola Mohlin som beskriver faktumet om en återförening som ”omtumlande”.

– Vi träffas ju i princip aldrig i dag. Samtidigt som vi är vänner som spenderade enormt mycket tid tillsammans i turnébussar och delade en livsdröm tillsammans. Det kommer att bli riktigt spännande, de här tre månaderna fram till spelningen.

Plattor i Japan

Med sin musik i skarven mellan rock och grunge hann Dark Continent släppa ett gäng vinylsinglar och två album, bland annat i Japan, innan den där sista spelningen på Tivolirocken för 20 år sedan.

– Skulle vi någonsin återförenas så är det nu – när Tivolirocken firar sitt 30-årsjubileum och det är 20 år sedan vi spelade ihop.

Ola Mohlin lovar att ingenting kommer att ske på en höft.

– Det går inte att klämma ett par pilsner och gå in och ställa sig på scen. Inte inför en storpublik som dessutom består av många nära och kära. Jag är och har alltid varit perfektionist, det här måste bli det bästa vi gjort.

Rockumentär

Dark Continents ”sista reunion” kommer dessutom att filmas för en rockumentär.

– Något att visa för barnen: ”Pappa var rätt cool en gång”, säger Ola Mohlin och skrattar.

Anders Bäckström, en av Tivolirockens bandbokare som efter flera års uppvaktning äntligen fick napp, kan bara konstatera:

– Vissa band ligger en varmare om hjärtat och Dark Continent är ett av dem. Det här blir en riktig nostalgitripp.

Klara är även Dust Bowl Jokies som nu sällar sig till spellistan med bland andra Darin, Johnossi, Graveyard, The Nomads och Alina Devecerski.

Tivolirock firar sitt 30-årsjubileum i Kristianstad den 13 juli.