Lågmält om våldets orsak och verkan

Nöje
Chelsea Wolfe
Foto: Pressbild
Chelsea Wolfe

Hon hade släppt sex album och turnerat nästan oavbrutet mellan skivsläppen. Till slut kände den amerikanska sångerskan Chelsea Wolfe att hon måste ta en paus för att hitta tillbaka till sig själv och ägna sig helhjärtat åt låtskrivandet igen.

Resultatet blev "Birth of violence", en betydligt mer nedtonad skiva än tidigare. Borta är den "mur av ljud" som har backat upp hennes goth-röst, här har hon med hjälp av samarbetspartnern Ben Chisholm bytt ut den mot en akustisk ljudbild. Även naturen utanför hennes hem i norra Kalifornien har tillåtits smita in i produktionen, ett oväder, eller en fågel som bryter av mot eller smälter in i låtarna.

Men det betyder inte att "Birth of violence" är lättsammare än Wolfes tidigare alster. Tvärtom. Här skildrar hon våldets mekanismer ur ett kvinnligt perspektiv – från det personliga, till det globala. Det är tungt, dystert och bitvis mycket vackert. Kort sagt, precis som en Chelsea Wolfe-skiva brukar låta – fast oväntat lågmält.

Pop/rock/folk/goth

Chelsea Wolfe

Titel: "Birth of violence"

Skivbolag: Sargent House/Border

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.