Ludde Samuelsson: "Skratt är ju en känsloventil precis som gråt och man måste släppa efter ibland."

Kristianstad Artikeln publicerades
Ludde Samuelsson, besöker stand up-klubben "Äntligen Roligt" den 5 april.
Foto:Anton nilsson
Ludde Samuelsson, besöker stand up-klubben "Äntligen Roligt" den 5 april.

Med ny stand up-föreställning lägger skåningen beslag på större delen av onsdagens "Äntligen Roligt".

1 Du kommer till Kristianstads stand up-klubb med egna showen "Ludde Samuelsson säger något kul". Berätta?

– Det är precis vad det går ut på, jag lovar att jag kommer att säga något kul. Min förra föreställning var mer tematisk, den här är precis vad det låter som – renodlad stand up rakt upp och ner, om mitt och allas våra liv. Det blir jättemånga roliga skämt.

2 Du scendebuterade 2007, tioårsjubilerar alltså i år, grattis! Har du någonsin ångrat dig?

– Nej. Eller alltså. Alla tänker nog någon gång på varför man håller på med det man gör. Men grejen med stand up är att man faktiskt får säga precis vad man vill och det är ju det bästa, jag får prata om det jag tycker är intressant i livet. Enda dealen är att det ska vara kul också.

3 Varför drogs du till stand up comedy?

– Oj, alltså jag var ju 17 första gången jag provade på och det var nog något hormon som slant, någon form av civil omognad. Men det var ju bra att jag gjorde det, för man lär sig ganska vettiga grejer i början.

– I unga år har man lätt att ta till sig tekniken och hantverket, men man har kanske inte så mycket att prata om. Det tog tid att börja prata om saker som jag tycker är intressanta. Tror det eller ej, jag har blivit tio år äldre och ju äldre man blir desto mer får man att prata om, och då kan jag luta mig mot tekniken jag lärde mig när jag var yngre.

4 Vad är intressant för Ludde Samuelsson?

– Saker som har förändrats i mitt liv eller som jag går runt och tänker på. Jag har ju flyttat från Skåne och upptäckt att Göteborgare är så himla arga. Det visste jag inte att de var. Och jag är uppvuxen i medelklass men nu har jag ett umgänge där det är helt okej att hemmagjord müsli är en present. Eller att vuxna är så dåliga på att ha internet till exempel.

– Livet är som en åker som man sår och skördar, varje år kommer det upp nya plantor, det är bakgrunden. Saker som händer runtom mig, det går jag runt och tänker på. Och om jag tänker på det, så har säkert andra också gjort det.

5 Du driver själv en stand up-klubb i Göteborg. Får du någonsin rast från skrattet?

– Faktum är att det jag pratar om oftast börjar i saker som inte är roliga. Det är det humor är så bra för – den kan få oss att skratta åt saker som inte är kul. Det är själva uppdraget. Där det gör ont är det också oftast väldigt roligt. Skratt är ju en känsloventil precis som gråt och man måste släppa efter ibland. Jag säger alltså inte att folk kommer att gråta på mina föreställningar, men min grej är att jag kan göra det roligt.

– Så ja, jag får vila från skrattet. Jag har en fin kurva i rolighet och tråkighet.

6 Du har listat britten Eddie Izzard, svenska Sissela Benn och Johan Glans som dina favoritkomiker. Några likheter dem och dig emellan?

– Oj, det känns svårt att jämföra mig med de giganterna! Och det finns många komiker som jag skulle kunna lägga till på den listan. Louis C.K. till exempel. Men jag tycker om Eddie Izzards sätt att jobba, sättet han slog igenom på. Och Johan Glans teknik och arbetsmoral, alltid jätteväl förberedd och noggrann. Och Sissela Benns tajming är helt fantastisk, hennes minspel. Hon är också väldigt proffsig ... Det är nog deras arbetssätt som jag gillar. Men framför allt är de jädrigt roliga. De gör som man ska göra.

7 Du återvänder till stå upp-klubben "Äntligen Roligt"?

– Det känns helt fantastiskt att åka till Kristianstad. Att få betalt för att få göra det! Och ofta är publiken väldigt trevlig i Kristianstad. Mycket folk och ett troget gäng, det är kul.

8 Vad gör publiken så trevlig?

– Att de kommer dit. Det är en trevligt gest. Att de har så roligt att de kommer tillbaka varje gång jag är där. De gör liksom rätt; om de gillar det så kommer de tillbaka och det finns inget bättre sätt att stötta den lokala stand up-scenen. Och ofta kan jag och publiken ta vid där vi slutade, prata om vad som har hänt sedan senast och bygga vidare på vår relation. Det är ett väldigt trevligt beteende.

Fakta

Äntligen Roligt

Vad: Kristianstads egen stand up-klubb.

När & var: En gång i månaden på Biljardkompaniet i Kristianstad.

Onsdag 5 april: Stand up-föreställningen "Ludde Samuelsson säger något kul".

Support: Emma Hansson Löfgren och Marcus Bengtsson.

Ludde Samuelsson: 28-årig komiker från Malmö. Driver TJÖTA Comedy Club i Göteborg. Han shower har sålt ut fyra år i rad på Lund Comedy Festival. Turnerade 2015 med föreställningen "Vi löser det på plats".

Visa mer...