Lundquist rörd över Martin-pris

Nöje Artikeln publicerades

I år delas Sir George Martin Music Award ut för första gången. Priset går till musikern och producenten Christoffer Lundquist.

Priset, på 100 000 kronor, instiftades till George Martins ära i samband med att denne utsågs till hedersdoktor vid Malmö musikhögskola förra året.

Juryns motivering lyder: “Med en strävan efter musikalisk perfektion och värme så har Christoffer Lundquist gjort Vollsjö till ett nytt Abbey Road”.

Christoffer Lundquist är djupt rörd över att få priset.

– Jag är ju Beatlesnörd och en enorm beundrare av George Martin och hela hans sätt att arbeta. Så att få ett pris i hans namn, det är ju helt sanslöst, säger han.

Hans relation till Beatles och till producenten George Martins nyskapande arbete sträcker sig långt tillbaka.

– Min moster Helen plockade fram sina Beatlesplattor och spelade för mig när jag bara var fyra, fem år. Det var livsavgörande. jag blev helt besatt, säger Christoffer.

Och det finns bevis.

– Mina döttrar hittade faktiskt ett gammalt kasettband från när jag var fyra år gammal. Jag satt och försökte spela trummor på en lampa till Beatleslåtar. 45 minuters trumspel på en lampa. Så något fel var det på den ungen, säger han och skrattar.

Fel och fel, med åren har den ungen vuxit till en av Sveriges mest välrenommerade musikproducenter, med ett hundratal album på sitt cv och egen studio, Aerosol Grey Machine Studios, i Vallarum utanför Vollsjö. Många känner också igen honom som basisten i Brainpool.

Men trots att han har producerat massor av skivor har han ännu inte släppt

någon i eget namn. I april ska det bli ändring på det. Då kommer hans solodebut “Through the Window”,

– Det är hög tid, säger Christoffer och skrattar.

Skivan är gjord tillsammans med Ystadsmusikern Michael Saxell. Lundquist gjorde först musik till ett helt gäng låtar, och hade från början en annan artist i åtanke för textskrivandet. Men när den planen sprack vände han sig till Saxell.

– När Michaels texter började komma kändes de helt rätt, som att de vuxit fram tillsammans med musiken. Så det uppstod verkligen kontakt, säger han. Christoffer avslöjar också att han och Saxell redan hunnit skriva material även till ett andra soloalbum.

Men nu närmast ska han hänga på sig gitarren och dra ut på världsturné med Roxette, ett band han jobbat mycket med genom åren.

– På söndag sätter jag mig på ett plan till Kazan i Sibirien, där turnén börjar, säger Christoffer Lundquist.

Men han tänker vara hemma i Sverige när priset delas ut i maj. Då hoppas han få chansen att för första gången träffa George Martin.