Mäktigt när två tänker lika

Nöje Artikeln publicerades

Utmaningen var att få jazzen och det klassiska att tänka likadant. Av publikens varma och långa applåder att döma lyckades man.

Christianstad Symfoniker och Kristianstads Storband fyllde varje centimeter, det går inte in fler än 85 musiker som man var på konserthusets scen i lördags när de två institutionerna i Kristianstads musikliv samarbetade i ett svårt konsertprogram, som dubblerades med en konsert på eftermiddagen och en på kvällen.
– Allt satt som det skulle. Nu pustar vi ut innan nästa föreställning, sa dirigenterna Patrik Dahlbom och Inge Friberg efter eftermiddagsföreställningen.
Två nöjda orkesterledare, som tycker om att låta de båda orkestrarna samarbeta. Vägen till de två konserterna har kantats av hårt arbete, var och en orkester på sitt håll och tillsammans. Symfonikerna består till stora delar av unga stråkförmågor från kommunala musikskolan medan storbandets medlemmar har betydligt fler spelår bakom sig. När orkestrarna samverkar är det inte bara musikstilar som smälter samman.
Konserternas clou var det jazzsymfoniska verket Rhapsody in Blue, som George Gershwin skrev för piano och orkester 1924. I lördags satt pianisten Staffi Lontos vid flygeln och Patrik Dahlbom dirigerade orkestrarna genom verket. Det blev en mäktig avslutning på ett program presenterat av Carlo Nilsson.
Han hade anledning att kalla fram flera solister under en och en halv timmes konserttid. Lena-Marie Walldén tolkade Bernstein /Sondheims Somewhere ur drottningen av musikaler West Side Story så att applåderna inte ville ta slut, Örjan Bertilsson var solist under Body and soul, skriven av J Green, och altsaxofonisten Fredrik Ohlin, som återvänt till musikstaden Kristianstad, framförde Quincy Jones The Midnight sun.
Christianstad Symfoniker har anor sedan 1928 medan Kristianstads Storband bildades 1972.
– Tillsammans gör de Kristianstad i det närmaste självförsörjande på musiker, sa Carlo Nilsson.
Att det finns mycket musikkunskap visade orkestrarna i lördags. Varje orkester hade vars en halvtimme, som symfonikerna ägnade åt balettmusik: tre satser ur Romeo & Julia samt filmmusik ur Harry Potter skriven av John Williams. Storbandet körde, förutom redan nämnda inslag, Ol' man river och Just Friends med Lena-Marie Walldén som solist och trumpetaren Inge Friberg som bandets dirigent.
Birgitta Mattisson
birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se