Michael Rice: ”Låten förde oss samman”

Eurovision Artikeln publicerades
Michael Rice och John Lundvik tävlar mot varandra i Eurovision. John Lundvik har dessutom skrivit Michael Rices låt
Foto: Henrik Montgomery/TT
Michael Rice och John Lundvik tävlar mot varandra i Eurovision. John Lundvik har dessutom skrivit Michael Rices låt "Bigger than us".

Att tävla i Eurovision Song Contest mer än en gång är inte alls ovanligt. Men John Lundvik slår två flugor i en smäll, och dubbeldebuterar i tävlingen som artist och låtskrivare.

– Det är fantastiskt att vara med en sådan talangfull musiker, säger Storbritanniens Michael Rice, vars låt John Lundvik har skrivit.

Redan innan John Lundvik var klar för Eurovision Song Contest som artist hade han en plats i finalen som låtskrivare. Bidraget "Bigger than us" var först tänkt för Lundvik och Melodifestivalen, men i stället valde Sveriges hopp den nu favorittippade "Too late for love" och överlät "Bigger than us" till Storbritanniens Michael Rice.

Nu, på en solig takterass i Tel Aviv, beskriver de sig som goda vänner.

– Låten förde oss samman, berättar Michael Rice.

Deras första möte skedde under repetitionerna av "You decide", Storbritanniens motsvarighet till Melodifestivalen.

– "You decide", det är... börjar John Lundvik.

– ... någonting helt annat än Melodifestivalen, säger Michael Rice och båda skrattar. Det är första men inte sista gången under intervjun som de fyller i varandras meningar.

 

21-årige Michael Rice kommer från England och slog igenom när sjöng i en video som blev viral. Han vann sedan BBC:s underhållningsprogram "All together now". Därefter utsågs han till representant i Eurovision, och står nu öga mot öga med sin låtskrivare John Lundvik.

– Han ger mig råd och feedback, han är väldigt stöttande, berättar Michael Rice.

Men hur är det egentligen att tävla mot sig själv, och hur känns det att tävla mot sin egen låtskrivare? Båda slår ifrån sig frågan.

– Det här är ingen tävling, det är mina bästa vänner som har skrivit min låt, säger Michael Rice.

– Det är också upp till lyssnaren att avgöra vad man vill ha och vad man gillar. Man kan inte tävla i musik. Jag gör en upptempolåt, han gör en ballad. Vi tävlar inte mot varandra men vi är del av samma tävling, säger John Lundvik.

 

Michael Rice är redan klar för finalen eftersom han tillhör de direktkvalificerade fem länderna, de så kallade "big five", men kommer att uppträda i den andra semifinalen. Han tycker att numret sitter bra.

– Det gäller bara att vara fokuserad. Jag tror att alla är här för att vinna, förhoppningsvis får vi ett bra resultat. Och du kommer att gå vidare till final, säger Michael Rice och vänder sig mot John Lundvik.

På frågan om de kommer att fortsätta arbeta ihop efter Eurovision svarar båda "ja" i munnen på varandra.

– Vi är som en familj nu, säger Michael Rice.

Men det blir först efter att tävlingen avgörs på lördag.

– Inga mer samarbeten den här veckan, säger John Lundvik skämtsamt.

Michael Rice.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Michael Rice.

Fakta

John Lundvik

John Lundvik föddes 1983 i Storbritannien men flyttade till Sverige och Växjö som sexåring.

Han har bland annat skrivit låten “When you tell the world you’re mine” tillsammans med Jörgen Elofsson, som framfördes av Björn Skifs och Agnes Carlsson när kronprinsessparet vigdes 2010.

2018 debuterade John Lundvik i Melodifestivalen med låten “My turn”, och kom på en tredjeplats i finalen. I år stod han som vinnare med låten “Too late for love”.

John Lundvik har även skrivit Storbritanniens bidrag i Eurovision Song Contest, “Bigger than us”, som framförs av Michael Rice.

Visa mer...

Fakta

Michael Rice

Michael Rice föddes 1997 i Storbritannien, och är bosatt i Hartlepool med sin mamma, styvpappa, syster och bror. Han har tidigare arbetat på McDonalds, men alltid drömt om att bli artist.

Rices karriär började när en video på honom sjungandes en Years & Years-låt blev viral. Han deltog 2018 i BBC:s underhållningsprogram "All together now" och vann.

Nu är han aktuell med låten "Bigger than us" i Eurovision Song Contest, skriven av Laurell Barker, Anna-Klara Folin, John Lundvik och Jonas Thander.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.