Möte med George Gershwin

Nöje Artikeln publicerades

Förra höstens jättesatsning, Carmina Burana, stal kraft. Men symfonikernas dirigent, Patrik Dahlbom, har fått tid att andas, och kan nu presentera nästa samverkansprojekt.

Christianstad Symfoniker + Kristianstads Storband. Fusionen har fungerat förr, men åren går fort och storbandets ledare Inge Friberg kan bara gissa att senaste gemensamma konserten ägde rum i skiftet 1980-90-tal.
Ändå är det en självklar, nästan skräddarsydd, produktion som förenar krafterna i Kristianstads Konserthus på lördag: Symfoniker och storband, med pianosolisten Stafi Lontos, tolkar George Gershwins Rhapsody in blue.
– Gershwin skrev stycket på beställning i början av 1920-talet. Och Rhapsody in blue håller fortfarande en unik position som det kanske enda riktigt kända jazzsymfoniska verket, säger Inge Friberg.
– En milstolpe, utan tvekan. Underbar musik att få spela, tycker symfonikernas Patrik Dahlbom.
Solisten, Stafi Lontos, säger:
– Rhapsody in blue är solitär. Med det här verket gjorde Gershwin jazzen rumsren i klassiska kretsar.
Stafi Lontos växte upp i Klippan. Skojar om att han valde den klassiska skolningen för att han "alltid var grabben som gjorde som han blev tillsagd". Lite mer allvarligt talat förklarar han sin bakgrund så här:
– Klippan har, liksom Kristianstad, starka musiktraditioner. Torsson, förstås, och Kriminella Gitarrer. Men vi hade mer än popfabriken, i och med att flyget i Ljungbyhed fick sina musikkårer.
Till Åhus kom Lontos, via utbildning på musikhögskolan i Stockholm och "ett nyttigt år" som utbytesstudent i Berlin.
På lördag hamnar han i fokus i Kristianstads Konserthus, med Gershwins musik. Plats på scen också för de båda orkestrarna, det vill säga totalt en bit över 80 musiker... som egentligen skulle behöva större svängrum.
– Vi pratade om att bygga ut scenen i konserthuset, säger Patrik Dahlbom.
– Men, fortsätter Inge Friberg, då hade vi fått bygga över två-tre bänkrader och därmed ta bort 50-75 sittplatser. Så vi gav upp de tankarna.
I stället dubblerar storbandet och symfonikerna (15.00, 18.00) med ett konsertprogram som inte bara innehåller Rhapsody in blue.
Symfonikerna inleder med Prokofijevs Romeo & Julia och tar sig även an en symfonisk svit av John Williams, hämtad ur ljudspåret till Harry Potter-filmerna. Storbandet får också en egen avdelning, med standards som Ol' man river, Body and soul, Somewhere, Midnight sun och Just friends (sistnämnda med Lena-Marie Walldén som sångsolist).

Anders Mårtensson
anders.martensson@kristianstadsbladet.se