Musikalbiten

Nöje Artikeln publicerades

Ingen har gjort det tidigare. Eller jo, proffsen på Kristianstads teater. Men inte i skolväg, av en elev. Erika Hansson sätter upp ”Musikalpärlor” med en 50-mannaensemble som sitt examensprojekt.

Hon är en av bygdens flitigaste artister, blott 19-åriga Erika Hansson som i sommar går ut musiklinjen på Furulundsskolan i Sölvesborg.

Samtidigt som hon avverkar dop, bröllop och andra sångliga uppdrag på löpande band, vankas hennes examensarbete. Och hon har tagit på sig en ovanligt stor kostym.

– Somliga bygger en gitarr, andra skriver en låt. Jag sätter upp en musikföreställning. Ingen har gjort något liknande förut sa en av lärarna, berättar Åhusdottern och ser själv lite omskakad ut.

  Femtiotal medverkande

  Precis som hennes arbetsgivare i Underhållningspatrullen, för vilka hon debuterade i en ledande roll som Grizabella i ”Cats” på Kristianstads teater i höstas, ska hon få ett femtiotal medverkande, samtliga elever på musiklinjen, att iscensätta en kavalkad av musikhistoriens stora musikalhits inför publik.

  – Jag är producent, regissör, konferencier, lite koreograf, manusförfattare, projektledare ... Jag har verkligen lärt mig hur mycket de faktiskt gör, de professionella producenterna.

  – Jag har verkligen fått mer respekt för dem.

  Hittat rätt

  Resultatet blir en tvåaktare, inte större skillnad mot en regelrätt musikaluppsättning, förutom att uppsättningen är konsertant. Inga kulisser, ingen rekvisita, men dans och show och sång, sång, sång.

  Från ”Fame”, ”Kristina från Duvemåla”, ”Chess”, ”Jesus Christ Superstar”, ”Grease”, ”Evita” ...

  Lite som i tv-serien ”Glee”?

  – Lite kanske, säger Erika Hansson och skrattar.

  Hon ska givetvis medverka själv, och bland annat sjunga Grizabellas (och Andrew Lloyd Webbers) klassiker ”Memory”, fast den svenska versionen.

  – ”Cats” gav mersmak. Musikal känns så rätt för mig. Jag hoppas jag har en framtid där. Men det är en tuff bransch, konstaterar Erika Hansson som tar studenten i sommar.