Musikaliskt möte av toppkvalitet

Nöje Artikeln publicerades

Han är en av världens ledande mandolister och gitarrister. Hon sjunger på Deutsche Oper i Berlin. När världsartisten Aco Bocina lanseras i Skandinavien görs det i form av ett musikaliskt toppmöte.

Den 11 maj intar den klassiskt skolade gitarristen och mandolisten Aco Bocina Kristianstads teater. Det tillsammans med sin ackompanjatör på gitarr, och gästsolisten, sopranen Cecilia Lindwall.

Musikkultur från Medelhavet möter en nordisk sopran. Båda med den europeiska kontinentens scener som arbetsfält till vardags.

– Första gången jag såg Aco Bocina var på Jylland för ett drygt år sedan. Jag blev själv alldeles frapperad och begeistrad, över hur han hanterade instrumenten, de tusentals ljud han fick ut ur dem. Instrumentet och han blev ett, säger det danska produktionsbolaget Rainbow productions skånske representant Kenneth Önnemyr.

Medelhavsmusik

Nere på kontinenten är italienaren Bocina etablerad gitarrist och mandolinist, utnämnd till en av världens ledande virtuoser på sina instrument i europeiska medier. Efter första skivsläppet 1986 har skivskörden drygats ut med filmsoundtracks och samarbeten med såväl romska orkestern Fanfare Ciociarlia som klassiska symfoniorkestrar.

Sin musik beskriver Bocina själv som ”Musikkultur från Medelhavet”. En fingerfärdig resa från ungersk czardas till Gypsy Balkan, längs Medelhavets stränder via grekiska zorban och den andalusiska flamencon.

Gränsöverskridande

Men Aco Bocina drar sig inte heller för en tolkning av Eagles ”Hotel California”. Och när Skandinavien nu ska möta virtuosen sker det alltså i ett annat otippat möte – med den svenska sopranen Cecilia Lindwall.

– Bocina har redan slagit igenom i Danmark och där sammanförde vi honom med två sopraner från Konglige Operaen, på artistens begäran. Det är också vår ambition, att söka en blandning, skapa musikaliska möten över gränserna, berättar Kenneth Önnemyr.