Ny omgång med folkkära Sune

Film Artikeln publicerades
I
Foto: Nordisk film
I "Sune vs Sune" börjar Sune (Elis Gerdt) i fyran och möts av en ny klasskompis, som inte bara heter Sune (John Österlund), han verkar också så irriterande perfekt.

Sunes universum utvidgas igen med den nya filmen "Sune vs Sune" – där en helt ny uppsättning skådespelare axlar de numera klassiska rollerna i familjen Andersson.

Mycket är sig likt i familjen Andersson, ändå är det mesta nytt. I "Sune vs Sune", som får biopremiär på fredag, får Sune kämpa med att komma fram till vem han egentligen är när en ny Sune, som verkar vara en på alla sätt perfekt person, börjar i hans klass. I mötet med den folkkära familjen 2018 får Sunes perspektiv ta större plats, humorn bygger mer på igenkänning och den uppskruvade stämningen har tonats ned.

Den förra Sunetrilogin blev en stor publiksuccé. Den första filmen, "Sune i Grekland – all inclusive" (2012), sågs av nästan 590 000 på bio. Men regissören Jon Holmberg ("Fallet", "Swedish dicks") har inte känt av någon press.

– Nej, faktiskt inte. Jag vet att den världen är en del av Sverige på något sätt och jag försöker bara förvalta det så gott jag kan men ändå på mitt sätt – och ta det på allvar och göra det så äkta jag kan.

Och roligt, får man tillägga. De vuxna huvudrollerna, pappa Rudolf och mamma Karin, spelas av Fredrik Hallgren ("Bonusfamiljen") och Sissela Benn ("Barna Hedenhös uppfinner julen" och rollfiguren Filippa Bark), som handplockas för sina komiska färdigheter.

– De har båda en sådan komisk talang, i de små uttrycken men också i det stora. De har också ett fint samspel, säger Jon Holmberg, som just nu skriver på ett nytt Sunemanus som ska filmas i vår och få premiär nästa jul.

Barnen i filmen hittades genom en stor castingprocess, där Jon Holmberg tillsammans med barnrollsättningsexperten Maggie Widstrand hittade den nye Sune och hans syskon och klasskamrater. Elis Gerdt ser nu fram emot att bli Sune med hela svenska folket.

– Jag gör rollen på mitt sätt och vi gör ju en helt ny grej.

Hur var det att se sig själv tillsammans med en stor publik på galapremiären?

– Det var spännande. Alla skrattade jättemycket så det var kul.

Sissela Benn är också glad efter galavisningen.

– Jag var överraskad själv över hur rolig jag tyckte filmen var, det kändes så skönt och tryggt redan från början. Det tillhör inte vanligheterna att jag sitter och gapskrattar rakt ut.

Hennes rollfigur, mamma Karin, får mer att göra i den här filmen än att sucka åt sin makes dumheter. Det visar sig att inte bara den nye Sune verkar helt perfekt, även hans mamma (spelad av Marie Robertson) är så lyckad att Karin drabbas av akut avundsjuka.

– Det var en avgörande sak för mig, först när jag blev tillfrågad funderade jag på om man verkligen kunde dra den här historien en gång till. Men sedan när jag läste manuset så kände jag att så klart ska vi göra det här. Istället för att vattna ur så fyller vi på.


Nu fylls Sunes universum på med nya ansikten. Familjen Andersson 2018 spelas av Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Elis Gerdt, Tea Stjärne och Baxter Renman. De dyker upp igen nästa jul, då en uppföljare ska få premiär.
Foto: Jessica Gow/TT
Nu fylls Sunes universum på med nya ansikten. Familjen Andersson 2018 spelas av Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Elis Gerdt, Tea Stjärne och Baxter Renman. De dyker upp igen nästa jul, då en uppföljare ska få premiär.

Fakta

”Sune vs Sune”

Regi: Jon Holmberg

Medverkande: Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Elis Gert, Tea Stjärne, Baxter Renman, Shima Niavarani, Marie Robertson med flera.

Handling: När Sune ska börja fyran möts han av en ny Sune i klassen. Plötsligt går allting fel och det verkar inte minst som att Sophie ska bli kär i den nya Sune. Samtidigt drabbas mamma Karin av stor avundsjuka gentemot den nya Sunes mamma och pappa Rudolf får en ålderskris och överväger att säga upp sig från Skatteverket.

Premiär: 30 november.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.