Ponsinh fixar egna festivaldagar

Kristianstad Artikeln publicerades
Ponsinh Kong, krögare som fortsätter med sin miniversion av Kristianstadsdagarna.
Foto: Tommy Svensson
Ponsinh Kong, krögare som fortsätter med sin miniversion av Kristianstadsdagarna.

Kristianstadsdagarna. Ponsinh Kong saknar festen. Därför fortsätter han att bjuda in till sin egen – Ponsinhdagarna: ”Det händer många bra saker i Kristianstad, men vi behöver en riktig stadsfestival”.

Ponsinh Kong driver Thai Kong's på Södra Kaserngatan. Han etablerade sin krögarverksamhet i Kristianstad runt millennieskiftet, och minns det som då var sommarstaden:

– Kristianstadsdagarna var en stor fest, för mig och många, många andra. Och idag, när kommunen har 84 000 invånare, vilket är 10 000 fler jämfört med år 2000, kan jag inte förstå varför vi inte ger Kristianstadsborna en samlad sommarfestival? Kalmar, Helsingborg och Malmö kan. Sölvesborg (Killebom) kan.

Ponsinh Kong säger att han blev glad när han läste nyheten om tre julikonserter på Stora Torg (Lasse Stefanz, Chris Kläfford, Thomas Di Leva). Han gillar att det finns ett program för Tivoliparken och säger att Kulturnatten är en jättebra satsning.

– Men för sommarstaden Kristianstad kan vi göra mer. Jag menar inte att Kristianstadsdagarna ska komma tillbaka som förr, men vi behöver en samlad stadsfestival.

Vid sin restaurang har Ponsinh Kong valt att tänka på traditionerna. Scen och serveringstält byggs upp på innergården under en julivecka som matchar kalendern i förhållande till det som var Kristianstadsdagarna.

– Det är tufft att dra runt det här av egen kraft, men, säger Ponsinh Kong, folk uppskattar det jag gör, och många har varit oroliga över att jag inte ska fortsätta med mina festivaldagar.

Men det gör Ponsinh Kong – och 2018 är artistutbudet nära nog identiskt med med det som var hans fest 2017: Love Generators och Just Fun Party (med Alba Mars), DJ Fredrik, Filles Rock'n'roll Trio och Stanley Hawk (kanske med fullt band).

– Underhållningen är gratis för publiken, det finns ingen ekonomi i det här. Men det värmer hjärtat att ge andra människor lite musikglädje. Vi måste hålla ihop för att göra Kristianstad mer attraktivt som sommarstad.

Love Generators.
Foto: Pressbild
Love Generators.
Stanley Hawk.
Foto: Pressbild
Stanley Hawk.

Fakta

Band/artister under Thai Kong's festivaldagar

6 juli: Love Generators

7 juli: Just Fun Party + Alba Mars

10 juli: DJ Fredrik Axelsson Bäck

11 juli: Filles Rock'n'n'roll Trio

12 juli: Stanley Hawke + Emilio Rose

13 juli: Just Fun Party

14 juli: Love Generator

Visa mer...