Pop på film – 30 år senare

Nöje Artikeln publicerades

Tidigt 1970-tal: En ung Rolf Wendin sitter hemma i Hässleholm och plitar ner en låt. Hösten 2003: Skådespelaren Kjell Bergqvist nynnar på samma låt i Ulf Malmros nya film, Smala Sussie. Kristianstadsbladet undrar: Vad hände på vägen?

Nu på fredag har Bäst i Sverige-regissören Ulf Malmros nya film, Smala Sussie, biopremiär. En gangsterkomedi i Värmlandsskogarna där man bland annat kan se och höra när Guldbaggevinnaren Kjell Bergqvist nynnar med till Notes about freedom. En, enligt upphovsman, lagom skruvad popdänga i en lagom skruvad film. Skillnaden är att filmen är sprillans ny, medan låten samlat damm i mer än 30 år.
Rösten du hör i filmen – inte Bergqvists alltså – tillhör Rolf Wendin. Mer känd som Rolle i The Hittills, 60-talsfavoriterna från Hässleholm som snart (18 oktober) är tillbaka med två nya föreställningar i Röda salongen. Till filmens ljudspår vrider Wendin klockan tillbaka, hamnar i tidigt 1970-tal och popbandet The Act som han då satte ihop med några kompisar i Hässleholm.
– Pelle Appelin, i dag i Göteborgssymfonikerna, var också med. Och det är genom Pelle som den här låten nu finns på soundtracket, hans fru jobbar nämligen inom filmen. Malmros gillade låten från början, och ännu mer när han fick hela storyn. Notes about freedom har gått omvägar. Först tyckte Wendin, Appelin och de andra att de hade något ganska bra och skickade ett band till en viss Benny Andersson – som utan förvarning skickade bandet vidare till en viss Stikkan Andersson. Och vips var Act från Hässleholm på väg in i Polarstallet.
– Men det stannade vid ett nästan, minns Rolf Wendin. Och det finns förstås några randiga skäl till det. Ett var att jag just hade börjat plugga på universitetet i Göteborg, ett annat att Pelle fick jobb i symfonikerna, ett tredje att Björn och Benny var omöjliga att hålla kontakten med efter Abbas genombrott.
Så nu skall du äntligen tjäna en massa pengar på låten?
– Ha ha, nä så blir det säkert inte. Visst, Bergqvist nynnar och allt. Men filmen innehåller totalt tio låtar, vår är alltså en i mängden, säger Wendin som medverkar under bandnamnet Act II.
– Känns bra, för oss är det här andra akten... Det senaste året har Rolf Wendin också ägnat så mycket tid han kunnat åt ett eget skivprojekt.
– Kom på förra sommaren att jag har en del låtar liggande som skulle vara roliga att dokumentera. Jag köpte en portabel anläggning och reste runt bland vänner och bekanta. Så det blev i lika stor uträckning en social grej. Några låtar har jag gjort tillsammans med gamla polare från Hässleholm, andra med elever från Schillerska gymnasiet i Göteborg där jag undervisar.
Blir det en platta?
– Det var inte tänkt så från början, men jag ändrade mig. Det kanske finns en och annan som tycker att det här kan vara kul att lyssna på. Men Wendin med vänner – på platta – dröjer. Smala Sussie hann före, och The Hittills skall först genomföra ytterligare två (utsålda) konserter i Hässleholm Kulturhus.
– Brukar fråga mig själv vad det är som gör att folk fortsätter att komma till våra spelningar. När det gäller dem i vår egen ålder är det kanske inte så konstigt. De växte upp med samma popmusik, så där åker vi snålskjuts på låtarna. Men det roliga är att vi har gott om lyssnare från andra generationer.
– Kanske är det en fråga om identifikation. Man ser oss på scenen. Vi har kul, musiken har en vitalitet och energi. Vi gör något som fler kanske skulle vilja göra.
Klart med gäster och setlista?
– Jovisst, men jag tänker inte avslöja något som är hemligt. Däremot kan jag säga att det finns musikanter som vi gärna jobbar med flera gånger för att vi trivs så bra tillsammans.
Alla som gästat de tidigare nostaligikvällarna vet också att låtarna byts ut, från år till år.
– Den viktigaste ambitionen har hela tiden varit att inte bli ett imitationsband, säger Rolf Wendin. Sen är det också så med The Hittills, att ingen i bandet har samma musiksmak som någon av de andra. Jag vet inte om det är en styrka eller en svaghet. Det får publiken avgöra.
Anders Mårtensson
044–18 55 58
anders.martensson@kristianstadsbladet.se