Rekordsumma insamlad under "Musikhjälpen"

Musik Artikeln publicerades
Molly Sandén, Farah Abadi och Kalle Zackari Wahlström ledde ”Musikhjälpen” i år.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Molly Sandén, Farah Abadi och Kalle Zackari Wahlström ledde ”Musikhjälpen” i år.

"Musikhjälpen" har slagit rekord: Totalt har 74 miljoner kronor samlats in, och antalet engagemang uppgår till 586 000. ”Det är väldigt mycket pengar”, säger Kalle Zackari Wahlström till.

"Musikhjälpen" är slut för i år. På söndagskvällen klev programledarna Kalle Zackari Wahlström, Farah Abadi och Molly Sandén ut ur glasburen på Rådhustorget i Umeå.

– Jag känner mig ganska slut, faktiskt. Känslomässigt urlakad, säger Kalle Zackari Wahlström.

Programmet, som sändes i SVT och Sveriges Radio, slog rekord både i antalet engagemang och i insamlade pengar.

– Jag måste säga att jag blev mer imponerad av engagemangssiffran, det är det vi håller på med så mycket där inne i buren, säger Kalle Zackari Wahlström.

Pengarna, som har samlats in bland annat med hjälp av auktioner, låtönskningar och insamlingsbössor, går till att motverka barnsexhandel genom Radiohjälpen.

Vad har gjort starkast intryck på dig?

– Det som är värst, och som nästan inte går att säga nu heller faktiskt, det är hur unga barn som drabbas av den här typen av övergrepp. Det är fruktansvärt, säger Kalle Zackari Wahlström.

Han tar även med sig positiva minnen från veckan som har gått.

– Det var någon som sade att i ”Musikhjälpen” så får man se Sverige från sin bästa sida. Det skapar ett otroligt engagemang i hela Sverige, alla drar verkligen sitt strå till stacken. Det känns, i alla fall när man är där inne, som att prick varenda människa på något sätt vill hjälpa till. Det är på något sätt min dröm av hur samhället ska vara, säger Kalle Zackari Wahlström.

Fakta

”Musikhjälpen”

Temat för årets "Musikhjälpen" var "Barn är inte till salu" som handlar om att motverka barnsexhandeln. Programmet sändes dygnet runt i SVT Play och Sveriges Radio P3 och vid olika tillfällen i SVT2 och SVT24 från Rådhustorget i Umeå mellan den 11 och den 17 december.

Förra året hade 49 miljoner kronor samlats in vid sändningens slut med totalt 312 000 engagemang. I år har det samlats in totalt 74 410 363 kronor vid sändningens slut, med 274 000 fler engagemang än i fjol.

"Musikhjälpen" är ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen och har sedan 2008 sänts en vecka i december per år.

Källa: "Musikhjälpen"

Visa mer...