"Roma" stärker Oscarsgreppet

Film Artikeln publicerades
”Roma”-regissören Alfonso Cuarón med sitt Bafta-pris.
Foto: Ian West
”Roma”-regissören Alfonso Cuarón med sitt Bafta-pris.

"Roma" fortsätter sitt segertåg på de stora filmgalorna. På brittiska Bafta utsågs den mexikanska filmen till årets bästa. Men av de blågula vinstchanserna blev det inget.

Alfonso Cuaróns "Roma" har tagit hem pris efter pris på gala efter gala under senvintern. När Bafta-galan hölls i London på söndagskvällen kammade den hem ytterligare fyra.

– Att se en film om ett hembiträde från en ursprungsbefolkning bli omfamnad såhär i en tid när rädsla och ilska hotar att splittra oss betyder enormt mycket för mig, sa Cuarón när han tog emot priset för bästa film.

Cuarón fick själv även gå upp på scen för att ta emot priserna för bästa regi, foto och utländska film och han tackade Netflix för chansen att göra sin film.

 

"Roma" befäster därmed sin favoritstatus inför Oscarsgalan senare i februari. Där är filmen nominerad till tio priser, vilket Yorgos Lanthimos "The favourite" också är. Och om "Roma" var kung på Bafta-galan, var "The favourite" drottningen.

Filmen kammade hem hela sju priser, bland annat för bästa brittiska film, bästa originalmanus och de två kvinnliga skådespelarpriserna, till Olivia Colman och Rachel Weisz.

– Visst har vi en fantastisk kväll här, eller hur?, sade Colman när hon tog emot priset för bästa skådespelare.

– Vi kommer bli så fulla senare i kväll, fortsatte hon och möttes av stående ovationer.

 

De manliga skådespelarpriserna gick till Rami Malek för "Bohemian rhapsody" och Mahershala Ali för "Green book". De två stärkte därmed också sina aktier inför Oscarsgalan.

När Olivia Colman vann betydde det att Glenn Close, nominerad för Björn Runges "The wife", gick lottlös. Colman och Close lär nu gå en tuff match på Oscarsgalan.

Inte heller den andra nomineringen med svenskkoppling vann. Svenske filmfotografen Linus Sandgren hade chans att vinna i kategorin bästa foto för "First man", men fick alltså se "Roma" plocka hem det priset.

Olivia Colman prisades för huvudrollen i ”The favourite”.
Foto: Joel C Ryan
Olivia Colman prisades för huvudrollen i ”The favourite”.

Fakta

Vinnare urval på Baftagalan

Bästa film: "Roma"

Bästa regissör: Alfonso Cuarón, "Roma"

Bästa originalmanus: "The favourite", Deborah Davis och Nick McNamara

Bästa manus efter förlaga: "BlacKKKlansman", Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel och Kevin Willmott

Bästa kvinnliga huvudroll: Olivia Colman, "The favourite"

Bästa manliga huvudroll: Rami Malek, "Bohemian rhapsody"

Bästa kvinnliga biroll: Rachel Weisz, "The favourite"

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, "Green book"

Bästa brittiska film: "The favourite", Yorgos Lanthimos, Ceci Dempsey, Ed Guiney, Lee Magiday, Deborah Davis och Tony McNamara

Bästa dokumentär: "Free solo", Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Shannon Dill och Evan Hayes

Bästa animerade film: "Spider-man: Into the spider-verse", Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman och Phil Lord

Bästa icke engelskspråkiga film: "Roma", Alfonso Cuarón och Gabriela Rodríguez

Bästa originalmusik: "A star is born", Bradley Cooper, Lady Gaga och Lukas Nelson

Bästa foto: "Roma" Alfonso Cuarón

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.