Vi ägnar mycket tid åt struntsaker

Fjälkinge Artikeln publicerades
2 bilder

Det började med Elvis trummis. Under de senaste tolv åren har The Cadillac Band gjort 1322 gigs. På onsdag gör de en av sina sista spelningar på Calles loge i Trolle Ljungby.

I sommar gör The Cadillac Band sina sista spelningar. Till Calles loge kommer de med namnkunnig uppställning. Bland gästerna syns Lasse Sigfridsson, Janne Lucas, Ove Pilebo (en gång sångare i Streaplers), Terry Wayne (en gång medlem i Telstars) och Billy Burnette som har spelat med bland andra Bob Dylan, Fleetwood Mac och John Fogerty Band.

– Ja, det blir nog sista sommaren för oss faktiskt. Vi har hållit på i jättemånga år och nu är vi snart uppe i sjuttioårsåldern, säger Ulf Nilsson, trummis i The Cadillac Band.

Medlemmarna har spelat ihop i många år men bandnamnet har de burit sedan 2004. Den som döpte dem var ingen mindre än DJ Fontana, mest känd som trummis i Elvis band men som också har spelat med storheter som Paul McCartney, Dolly Parton och Carl Perkins bara för att nämna några.

– Ja, jag åkte omkring med honom och och turnerade. Jag sålde hans trumpinnar, fixade med hans trummor och spelade shower med honom på 2000-talet. Sedan en dag sa han: ”Nu får du ta över”’, säger Ulf Nilsson.

The Cadillac Band har turnerat flitigt sedan dess. Hela 1322 spelningar har hunnit avverkas på tolv år, många av dessa i USA.

När Ulf Nilsson räknar upp alla ställen som han spelat på låter han lite som Johnny Cash i låten ”I’ve been everywhere”.

– Vi har spelat i Washington DC, Alabama, Tennessee, Memphis, Nashville, Arizona, Louisiana, Virginia, Illinois, Minnesota, Arkansas…

Så ni svenskar har åkt till USA för att spela amerikansk rock ’n’ roll?

– Ja, det är lite annorlunda att man kommer tillbaka dit med deras grejor.

Finns det någon spelning du minns särskilt från dessa resor?

– Spelningen på Peabody Hotels tak i Memphis var grymt. Det är en dröm jag haft sedan jag var liten och så blev det verklighet. Al Green var där med en körgrupp. Billy Burnett och DJ Fontana kom dit och spelade med oss. Det var väl 5–6 år sedan.

Och nu ska ni avsluta stort. Vad kommer ni att bjuda på när ni spelar på Calles loge?

– Det blir mycket Elvis. Och Johnny Cash, Carl Perkins, Creedence Clear Water… men också några svenska örhängen som Janne Lucas låt :”Växeln, hallå”. Och så blir det en hemlig gästartist, men vem det är kan jag inte avslöja ännu.

Känns det vemodigt att det här är slutet för The Cadillac Band?

– Ja, men det blir så tungt, jag menar ibland har vi varit 15 stycken i bandet. Man får börja ta det lite lugnare. Man är ju inte 30 längre.